Nove kazne

Pokreće se istraga protiv tech divova, Zuckerberg gubi kontrolu nad Facebookom?

Istragom se želi utvrditi na koji su način kompanije postigle svoju trenutnu tržišnu snagu
Mark Zuckerberg
 Leah Millis / Dado Ruvić / Reuters

Američko ministarstvo pravosuđa priopćilo je u utorak kako pokreće istragu nad vodećim tehnološkim kompanijama radi utvrđivanja postojanja antikonkurentskih praksi.

Istragom se želi utvrditi na koji su način kompanije postigle svoju trenutnu tržišnu snagu te jesu li pritom gušili konkurenciju, inovacije ili na neki drugi način naštetile potrošačima, piše CNBC.

Iako nije službeno potvrđeno o kojim je kompanija riječ u priopćenju je navedeno kako će se u razmatranju uzeti u obzir zabrinutost o "pretraživanju, društvenim medijima i nekim maloprodajnim uslugama na internetu" – što može sugerirati na to da će u središtu nadzora biti Google, Facebook i Amazon.

Nakon objave, dionice tih tehnoloških konglomerata zabilježile su blagi pad vrijednosti. Tako su dionice Facebooka pale za 1,8 posto, Amazona za 1,1 posto, dok su Googleove dionice ostale nepromijenjene. Potez ministarstva uslijedio je nakon što je Europska komisija signalizirala kako želi uvesti agresivnije provjere tržišnog natjecanja.

Najava ministarstva stigla je samo dan prije izricanja kazne Facebooku od 5 milijardi dolara kao ishod istrage o višestrukim tvrdnjama da je društvena mreža zloupotrijebila podatke svojih korisnika.

Presuda osim izrečene kazne uključuje i stvaranje nezavisnog upravnog odbora te zahtjev da izvršni direktor Mark Zuckerberg osobno potvrdi da kompanija ispunjava zahtjeve FTC-a (Američka savezna trgovinska komisija) na tromjesečnoj i godišnjoj osnovi, piše Fox Business.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:03