Dodjela u Bruxellesu

Poklonili najviše hrane: Dukat i Konzum ponovno osvojili priznanje 'Najdonator'

Djelatnice Konzuma
 Konzum // Press

Kao i prošle godine, kompanije Dukat i Konzum dobile su u Bruxellesu priznanje „Najdonator“ koje se dodjeljuje hrvatskim tvrtkama koje su donirale najviše hrane u prošloj godini. Nakon što su isto priznanje zaslužili i za svoje donacije u 2017., Dukat i Konzum su se i u 2018. Najviše iskazali svojim donacijama za potrebite, pri čemu su te dvije tvrtke donirale gotovo polovicu od ukupno prijavljene donirane hrane u prošloj godini. Dukat u kategoriji proizvođača hrane, a Konzum kod trgovaca.

- Čestitke Dukatu i Konzumu te njihovim radnicima što su drugu godinu za redom pokazali izvanrednu društvenu odgovornost. U zemlji u kojoj su police socijalnih dućana često prazne to može služiti kao primjer svima. Ovim priznanjem želimo pokazati da postoje tvrtke koje su humanitarno angažirane i želimo da građani znaju koje su to tvrtke, izjavila je nakon dodjele priznanja u Europskom parlamentu u Bruxellesu zastupnica europskih Socijalista i demokrata Biljana Borzan koja je, uz Mrežu hrane, organizator inicijative.

Prema podacima Porezne uprave ukupna nabavna vrijednost donirane hrane bez PDV-a u 2018. godini iznosila je 9.936.882,09 kn. Radi se o smanjenju u odnosu na 2017. kada je prijavljeno 10.757.848 kuna, a napretku u odnosu na 2016. godinu u kojoj je nabavna vrijednost donirane hrane bila 9.244.233 kn.

- „Najdonator“ je nagrada koja je namijenjena tvrtkama koje su pokazale da zaista brinu o zajednici u kojoj posluju te da im je važno pružiti podršku upravo najranjivijima. Ovim putem pozivam i sve ostale poslovne subjekte koji još nisu, da se uključe u sustav doniranja hrane i kroz društveno odgovorno poslovanje iskažu svoju podršku i solidarnost s onima koji su u potrebi, izjavila je Ivana Vretenar iz Mreže hrane.

redstavnici nagrađenih tvrtki su na godinu dana dobili pravo korištenja titule „Najdonator“ i službenog logotipa. Dobili su i statuu čiji je dizajn, kao i onaj logotipa, izabran na natječaju na kojem je pobijedio mladić iz Vukovara Mirko Tivanovac. Dukat je u prošloj godini donirao hranu u vrijednosti 2.535.421 kuna bez PDV-a, što je 25 posto ukupno donirane hrane u 2018., a Konzum je u 2018. donirao hrane u vrijednosti 2.262.534 kuna, što je 22 posto od svih donacija u prošloj godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:39