TOP 10

Pogledajte tablicu: rezultati anonimnog istraživanja otkrili tko su najpoželjniji poslodavci u industriji

Ispitanici su odgovarali i na pitanje koji su razlozi njihove atraktivnosti

Prostor Atlantic grupe

 Bruno Konjevic/Cropix/Cropix

Portal MojPosao proveo je istraživanje o tome koji su najpoželjniji poslodavci u Hrvatskoj i koji su razlozi njihove atraktivnosti. Baš kao i u ukupnom uzorku, i ispitanici koji su na prvo mjesto stavljali tvrtke iz prerađivačke djelatnosti u najvećoj su mjeri kao presudni faktor ocijenili sigurnost radnog mjesta (39%) i harmonične odnose na radnom mjestu (39%).

Ovo je osamnaesto po redu istraživanje tog portala, a u istraživanju provedenom tijekom 2021. i 2022. godine sudjelovalo je gotovo 25.000 ispitanika.

Kako bi dobili što bolji pregled i tvrtkama omogućili bolji uvid u konkurenciju, tvrtke su podijeljene prema primarnoj djelatnosti, prema NKD klasifikaciji, piše MojPosao.net. U obradu su uzete tvrtke kojima je primarna djelatnost C – Prerađivačka industrija.

Kada se u obzir uzmu samo ispitanici koji su birali tvrtke iz prerađivačke industrije, poredak najpoželjnijih 10 izgleda ovako: na prvom mjestu je tvrtka Rimac Automobili koja je dobila četvrtinu bodova (26%). Na drugom mjestu je Atlantic Grupa s 9% bodova te Pliva sa 7% bodova.

Kada bismo gledali samo broj ljudi koji je glasao za neku tvrtku, bez obzira na koje mjesto ju je stavio, ispada da bi za Rimac Automobile radilo 22% ispitanika od onih koji su naveli tvrtku iz prerađivačke industrije.

Poredak poslodavaca prvog izbora iz prerađivačke industrije je sljedeći:

image

Poslodavci prvog izbora 2022.

U prerađivačkoj industriji cijene se dobri međuljudski odnosi

Kod izbora najpoželjnijeg poslodavca u prerađivačkoj industriji ispitanici su u najvećoj su mjeri kao presudni faktor ocijenili sigurnost radnog mjesta (39%) i harmonične odnose na radnom mjestu (39%).

U odnosu na cijeli uzorak, ispitanicima kojima su tvrtke iz prerađivačke djelatnosti na prvom mjestu u manjoj mjeri presudnom smatraju visinu plaće i sigurnost radnog mjesta, dok u većoj mjeri cijene priliku za napretkom u struci. Dapače, ovim ispitanicima visina plaće je pri samom dnu faktora koji su presudni za atraktivnost pojedinog poslodavca.

Razlozi atraktivnosti poslodavaca prvog izbora (presudan faktor)

image

Razlozi atraktivnosti poslodavaca prvog izbora

Za svakog od prvih pet poslodavaca iz prerađivačke industrije, promatrani su samo ispitanici koji su naveli tog poslodavca kao ‘poslodavca svog prvog izbora‘ i razlozi koje su naveli kao ‘presudne‘ za atraktivnost tog poslodavca.

Budući da su ispitanici mogli navesti više razloga koji su im ‘presudni‘, izmjerena je relativna frekvencija svakog od tih razloga te su uspoređeni razlozi atraktivnosti za svakog poslodavca posebno.

Ispitanicima kojima je tvrtka Rimac Automobili poslodavac prvog izbora, presudni su harmonični odnosi na radnom mjestu. Atlantic Grupa podjednako je atraktivna radi harmoničnih odnosa, sigurnosti radnog mjesta te socijalne odgovornosti poslodavca. Pliva je poželjan poslodavac prvenstveno zbog sigurnosti radnog mjesta, baš kao i INA - industrija nafte. Coca-Cola je atraktivan poslodavac podjednako zbog harmoničnih odnosa te sigurnosti radnog mjesta.

Od beneficija, u najvećoj mjeri kao presudne biraju edukaciju zaposlenika te bonuse za vanredna postignuća. Pokriveni troškovi kulturnih i sportskih aktivnosti te vikend druženja u organizaciji tvrtke za najmanje su ispitanika presudne beneficije.

Mijenjati poslodavca ili ne?

Polovica zaposlenih ispitanika u ovom istraživanju (50%) često razmišlja o promjeni poslodavca. To je nešto više nego što to razmišljaju ispitanici iz ukupnog uzorka (46%). Trećina zaposlenih ispitanika (32%) ponekad razmišlja o promjeni poslodavca, dok 18% ispitanika uopće ne razmišlja o promjeni poslodavca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:16