novine

Poduzetnicima brža nabava do milijun kuna za projekte EU

Zbog pandemije uvodi se pak mogućnost predstavljanja poziva za dostavu projektnih prijedloga na daljinu
Ana Fresl
 Darko Tomas/Cropix

Ažurirana zajednička nacionalna pravila vezana za provedbu projekata EU stupila su na snagu, objavilo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

Kako kažu, cilj promjena je pojednostavljenje i ubrzanje provođenja projekata, kao i povećanje apsorpcije bespovratnih sredstava koja su na raspolaganju u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. S obzirom na to da se primiče kraj aktualnog programskog razdoblja 2014. - 2020. te da se projekti koji se financiraju iz njega provode još tri godine, najnovije ažuriranje pravila (inače sedmo po redu) došlo je praktički u finišu, a trebali bi ga osjetiti svi poduzetnici i drugi korisnici koji nisu obveznici Zakona o javnoj nabavi.

Lakše snalaženje

Između ostaloga, značajno je podignut prag za provedbu postupka nabave s jednim ponuditeljem - za robe i usluge s 200 tisuća kuna na 400 tisuća kuna te za radove s 500 tisuća kuna na milijun kuna (bez PDV-a). Za nabave do tih povećanih iznosa sklopljeni ugovor služi kao dokaz o izvršenju nabave.

"Ovako značajnom izmjenom omogućeno je gospodarstvenicima da efikasnije, jednostavnije, brže i s manje uključenog troška provedu značajnije nabave u sklopu provedbe projekata EU. Na taj će se način u projektu znatno lakše nabaviti sva potrebna sredstva za ostvarenje zadanih aktivnosti bez potrebe za predradnjama poput izrade poziva za dostavu ponuda, objave na službenim stranicama i čekanja na protek roka za dostavu ponuda, što značajno ubrzava cjelokupni postupak", ocjenjuje Ana Fresl, direktorica konzultantske tvrtke Projekt jednako razvoj, specijalizirane za prijavu i povlačenje novca iz fondova EU.

U slučaju kad se nabava mora provesti objavom poziva za dostavu ponuda, detaljnije je opisan obvezni sadržaja tog poziva, tumači konzultantica, kako bi poduzetnicima bilo lakše snalaženje. Također, sada se korisnicima dozvoljava da kod navođenja robnih marki predmeta nabave mogu koristiti izraze "kao", "tipa", "slično" (umjesto "jednakovrijedno") pa više neće morati nadležnim tijelima davati dodatna pojašnjenja u vezi s tim.

Uvode se i promjene vezane za financijske korekcije koje se mogu primijeniti na nabave vezano uz nepravilnosti, greške ili prevare. Naime, uređena je definicija ispravaka, kao i odredbe vezane za povrat novca zbog utvrđene nepravilnosti te osnovica za određivanje korekcije.

Financijske korekcije

Kako su brisane i vrste nepravilnosti koje su vezane uz ostvarenje indikatora (pokazatelja) projekata, pitali smo Anu Fresl što to točno znači. Odgovara kako treba pričekati buduće pozive za dostavu projektnih prijedloga kao i nove ugovore "jer još nije stvorena praksa postupanja u slučaju neostvarenja indikatora". Dodaje kako novim pravilima svakako nije dovedeno u pitanje da su indikatori i njihovo ispunjenje neupitna obveza korisnika.

Najvjerojatnije zbog pandemije koronavirusa uvodi se pak mogućnost predstavljanja poziva za dostavu projektnih prijedloga i održavanja informativnih radionica na daljinu. Drugim riječima, koristit će se videokonferencijski alati (kao što su Google Meet, Zoom, Adobe Connect, Cisco Webex i drugi) za webinare i virtualne sastanke.

Dosad je ukupno isplaćeno 44,2% dodijeljenog novca

Operativni program Konkurentnost i kohezija (ima najveću alokaciju 6,83 milijarde eura) ima najbolji postotak ugovorenosti, a najbolji postotak isplaćenih sredstava ima Program ruralnog razvoja, prema izvještaju koji je usvojila Vlada.

Iz europskih strukturnih i investicijskih fondova za razdoblje 2014. - 2020. Hrvatskoj je na raspolaganju 10,7 milijardi eura, a do 3. prosinca ugovoreni su projekti od 11,62 milijardi eura odnosno 108,25 posto. No, isplaćeno je malo. Ukupno je isplaćeno 4,75 milijardi eura odnosno 44,2 posto dodijeljenih sredstava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:26