ŠOK IZ EUROSTATA

Podaci koji su zaprepastili ekonomske stručnjake: Inflacija u eurozoni ponovno rekordna!

Važnija je od novog rekorda činjenica da je u pojedinim zemljama inflacija tolika da više neće tolerirati popustljivu monetarnu politiku ECB-a

Samoposluga u Budimpešti u Mađarskoj

 ATTILA KISBENEDEK/AFP

Eurostat je objavio podatke kako je u siječnju u eurozoni inflacija ponovo postavila rekord dosegavši 5,1 posto. Ovaj novi rekord inflacije novi je udar na samopouzdanje ekonomskih stručnjaka koji tvrdi da je inflacija tek privremenog karaktera te će se ispuhati sama od sebe.

Prethodni mjesec inflacija je također je dosegnula rekord s 5-postotnim rastom. Prognoza veće grupe ekonomista pod vođenjem Reutersa predviđala je inflaciju od 4,4 posto, što znači kako su u prosjeku ekonomisti doživjeli negativno iznenađenje.

I dalje u strukturi rasta cijena dominira energija, koja je u siječnju zabilježila dramatičan rast od 28,6 posto, što je puno više nego u prosincu kad su cijene energije rasle 25,9 posto.

Ispod je grafikon Eurostata s ključnim komponentama inflacije u siječnju

Ono što je važnije od novog inflacijskog rekorda u eurozoni jest činjenica da je u pojedinim članicama inflacija toliko visoka da više neće tolerirati popustljivu monetarnu politiku Europske središnje banke.

Radi se o bogatim i štedljivim nacijama s uspješnim ekonomijama: u Njemačkoj inflacija s 5,1 posto nadmašuje godišnji rast, u Nizozemskoj se 7,6 posto čini jako visokim, a 5,3 posto je u gospodarski sporoj i ostarjeloj Italiji čak pomalo šokantno. Uz to, Litva i Estonija su već u dvoznamenkastoj zoni, dok se Belgija i Slovačka s po 8,5 posto približavaju.

Ispod je tablica Eurostata u kojoj smo označili stope inflacija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:50