Ina jača poziciju u Egiptu

Počinje lov na podzemno blago ispod delte Nila

Ina nakon 12 godina ulazi u novu inozemnu koncesiju kojom bi mogla udvostručiti svoje postojeće rezerve ugljikovodika u Egiptu
Potpisivanje ugovora
 INA/Arhiva

Istraživanje i proizvodnja nafte i plina i dalje imaju važnu ulogu u ukupnim poslovnim rezultatima Ine. Svjesni da svoje rezerve i proizvodnju neće moći nadomjestiti samo novim aktivnostima u Hrvatskoj, u Ini grade uravnoteženi inozemni portfelj.

Ina u inozemstvu samostalno ili s partnerima traži isplative prilike za ulazak u nove istražne blokove, ali i akvizicije u postojećoj proizvodnji. Izbjegava se prekomjerno izlaganje u određenoj zemlji te se vodi računa da portfelj i poslovanje ostanu otporni i održivi i u uvjetima kriza.

Istraživanja u Egiptu

- Kad su u pitanju Istraživanje i proizvodnja nafte i plina, Inino najvažnije područje i dalje je Hrvatska, a naše ključno inozemno tržište Egipat. Ulaskom u novu koncesiju u Egiptu širimo svoj portfelj. Vjerujemo da će nam akvizicija pomoći da udvostručimo naše postojeće rezerve u Egiptu. U skladu s našim razvojnim planovima, ulaskom u ovakve projekte želimo nadomjestiti rezerve i zadržati proizvodnju. S istim ciljem provodimo i snažne istražne aktivnosti u Hrvatskoj, kako na kopnu, tako i na moru. Od dobrih rezultata koje očekujemo ostvariti, koristi će biti za hrvatsko gospodarstvo općenito, ali i za lokalne zajednice. Naša djelatnost ima budućnost i dio je rješenja kad su u pitanju okolišni zahtjevi. Znanje koje imamo u okviru projekta utiskivanja CO2 s ciljem povećanja proizvodnje, ali i njegova trajnog zbrinjavanja, na svjetskoj je razini, znatno će pridonijeti razvoju rješenja i tehnologija koje će pomoći Hrvatskoj i Europi u borbi protiv klimatskih promjena - ističe Tvrtko Perković, operativni direktor Inina Istraživanja i proizvodnje nafte i plina.

Egipat je ključno inozemno tržište kad je riječ o istraživanju i proizvodnji, na kojem je Ina prisutna od 1989. godine. Aktivna je na području Zapadne pustinje, kao samostalni operator na koncesiji East Yidma te kao partner na tri koncesije: North Bahariya, Ras Qattara i West Abu Gharadig.

Ulaskom u novu koncesiju Ina u Egiptu stvara pretpostavke za novu proizvodnju ugljikovodika. Tako bi se rezerve Ine u Egiptu mogle udvostručiti. Riječ je o istražnoj koncesiji East Damanhur Blok 10, smještenoj na kopnenom dijelu delte Nila. Operator je Wintershall DEA, s kojim je Ina sklopila ugovor o kupoprodaji. Ina nakon 12 godina ulazi u novu inozemnu koncesiju kao partner sa 20 % udjela, Wintershall DEA imat će 40 % udjela, a preostalih 40 % lokalni partner Cheiron. Inicijalno istražno razdoblje traje tri godine, a u slučaju komercijalnog otkrića, ugovorom je predviđena proizvodna licenca na 20 godina. To je područje s vrlo visokom stopom uspješnosti u istraživanju.

Posljednjih godina povećana su ulaganja u postojeći egipatski portfelj pa je tako, uz remontne aktivnosti, uspješno izbušena i duboka istražna bušotinu Rizk-2D na koncesiji East Yidma. Sa 5613 metara Rizk-2D najdublja je bušotina koju je Ina izbušila u posljednjih 35 godina. Provedene aktivnosti i prošle su godine rezultirale rastom Inine proizvodnje nafte u Egiptu, koja je u prosjeku bila veća od 1800 bbl na dan u 2020. godini. U 2021. na istoj koncesiji Ina planira izraditi još jednu bušotinu Rizk-3.

Za Inu je Hrvatska i dalje najvažnije tržište u sklopu aktivnosti istraživanja i proizvodnje nafte i plina. Nakon što su na natječaju agencije za ugljikovodike Inine ponude ocijenjene najboljima, prije godinu dana s Vladom RH potpisana su tri ugovora o istraživanju i podjeli proizvodnje na kopnu. Dobila je istražna prava na istražnim područjima DR-03, SZH-01 i DI-14. S tri nova istražna područja te uz istražno područje DR-02, koje je Ini dodijeljeno 2016., istražni prostor u Hrvatskoj iznosi gotovo 8400 četvornih kilometara.

Aktivnosti u Hrvatskoj

Na Dravi-03, području na kojem se već nalaze neka od najvećih eksploatacijskih polja nafte i plina u Slavoniji, ovih su dana završene istražne aktivnosti snimanja 3D seizmičkih podataka podzemlja.

Odvijala su se na poligonima Crnac zapad i Virovitica jug, ukupne površine 600 km2, što obujmom predstavlja najveće pojedinačno seizmičko snimanje podzemlja u Hrvatskoj. Ovo snimanje je provedeno najmodernijim metodama koje uključuju korištenje bežične opreme. Mjerenja su projektirana tako da omoguće visoku rezoluciju snimljenih podataka, a time i bolju iluminaciju podzemnih geoloških struktura.

Na istražnom području Sjeverozapadna Hrvatska-01 Ina u ovoj godini planira provesti 3D seizmička snimanja i početi izradu geoloških i geofizičkih studija, na temelju čega će se u sljedećim godinama pristupiti bušenju. Na istražnom području Drava-02 Ina je ispunila sve preuzete obveze i u istražne aktivnosti uložila oko 100 milijuna kuna. Kod mjesta Severovci prijavljeno je komercijalno otkriće plina, a na bušotini Jankovac-1 komercijalno otkriće nafte.

Također, u okviru prve faze istražnog razdoblja, na istražnom području Dinaridi- 14 provodit će se sistematizacija i analiza postojećih i novih podataka te izraditi geološke studije koje mogu pružiti neka nova saznanja o ovom slabo istraženom području Hrvatske.

Ina u vrhu po znanju o zbrinjavanju CO2

Ina je angažirana na ispunjavanju okolišnih zahtjeva tako da može biti dio rješenja kad je u pitanju borba protiv klimatskih promjena. Slabo je poznato da se kroz Inin projekt EOR, odnosno utiskivanje C02 u ležišta na poljima Ivanić i Žutica, trajno zbrinjava količina od oko 400.000 tona CO2 godišnje, što kao pojedinačni projekt ima najveći pozitivni utjecaj na smanjivanje emisija CO2 u Hrvatskoj. Ina je po znanju koje ima u takvim projektima u samom svjetskom vrhu. Planira se daljnji razvoj projekata EOR na naftnim poljima, ali i njegova nadogradnja na način da bi se CO2 s industrijskih postrojenja trajno skladištio u podzemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. listopad 2021 00:51