ODGOVOR NA TRŽIŠNE ŠOKOVE

Petrokemija zaustavlja dva pogona: ‘Proizveli smo dovoljne količine gnojiva za aktualnu sezonu radova‘

Iz Uprave napominju da do sada nisu mogli provesti nužne popravke u pogonima jer nije bilo rezervnih dijelova

Pogoni Petrokemije

 Srdjan Vrancic/Cropix

Petrokemija kreće u optimiziranje svog poslovanja, odnosno zaustavlja dio pogona, objavili su danas. To se odnosi na pogone Amonijak i Urea, ali poručuju da su prije zaustavljanja proizveli dovoljne količine mineralnih gnojiva za sve zaprimljene i odobrene narudžbe kao i da je "u tom smislu isporuka neometana i bit će zadovoljena potražnja za ožujak i sezonu poljoprivrednih radova koja je u tijeku".

Iz Uprave kutinske tvornice kažu da će provesti niz mjera i aktivnosti optimiziranja proizvodnje, ali tvrde kako nemaju problema s osiguranjem ugovorenih količina plina od svojih dobavljača, te da ispunjavaju sve obveze prema kupcima, dobavljačima i zaposlenicima, a pogoni se sada zaustavljaju radi nužnih popravaka. Ipak, u istom priopćenju naglašavaju veliku volatilnost na plinskom tržištu te da je plin na CEGH burzi porastao s 118 EUR/MWh na 1. ožujka na 251 EUR/Mwh, što je zabilježeno 7. ožujka, a "što je zahtijevalo žurnu reakciju kako bi se spriječili nekontrolirani gubici koji bi nastali u uvjetima proizvodnje s povijesno visokim i neodrživim troškovima plina, a imajući istovremeno u vidu da je i potražnja na tržištu značajno smanjena pod utjecajem šoka cijena".

Iz Uprave napominju da do sada nisu mogli provesti nužne popravke u pogonima jer nije bilo rezervnih dijelova, što pak pripisuju usporenosti lanaca opskrbe i dugačkih rokova isporuke potrebnih materijala od dobavljača iz Azije.

Najavljuju da će, sukladno stanju na tržištu plina i mineralnih gnojiva, tek utvrditi plan proizvodnje za naredno razdoblje, a daljnje narudžbe za već proizvedene količine mineralnih gnojiva ugovarat će se nakon 15. ožujka, "dok će nova proizvodnja ovisiti o prethodno navedenim utjecajima iz okruženja".

Poskupljenje plina snažno utječe na sektor proizvodnje mineralnih gnojiva u EU, tumače u svom priopćenju iz Kutine, kako s aspekta značajnih povećanja troškova proizvodnje tako i smanjenja potražnje pod utjecajem visokih cijena gotovih proizvoda, te ograničenja ponude pod utjecajem optimizacije poslovanja cijelog niza europskih proizvođača. Naravno, sve to će utjecati na poljoprivredu i rast troškova proizvodnje hrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:00