PR
Priznanje

Paški sir iz Paške sirane dobio zlatnu medalju na Global Cheese Awardsu

Paška sirana je 2017. godine također na na Global Cheese Awards u Somersetu dobila zlatne medalje u dvije kategorije
Piše: Jozo Vrdoljak/Privredni.hrObjavljeno: 13. rujan 2019. 15:41

Paški sir proizveden proizveden ove godine u najstarijoj sirani na otoku Pagu u Paškoj sirani upravo je nagrađen zlatnom medaljom na Global Cheese Awards u Somersetu, najstarijem ocjenjivanju u Engleskoj koje se održava svake godine a prvo je održano 1861. godine.

- Ponovno smo dobili  zlatnu medalju za naš Paški sir u istoj kategoriji-Sheep milk speciality cheese, kao i 2017. Godine. Znači, zlatnu medalju smo dobili u kategoriji specijalnih ovčjih sireva. I ove godine je sir vrhunski što je potvrđeno ovom nagradom, a uzorak smo uzeli sa police. Naravno da smo vizualno izabrali dva uzorka koja smo poslali na ocjenjivanje, ali takvih kao ovaj Paški sir koji je dobio nagradu, možete naći na policama trgovačkih lanaca. Dakle, jutro nam je donijelo predivne vijesti iz Engleske. Zlatnu medalju sa  Global cheese Awards-a, istaknula je Martina Pernar Škunca voditeljica marketinga u Paškoj sirani.

Global Cheese Awards u  Somersetu je možda najstariji i jedno od najcjenjenijih ocjenjivanja  sireva. Na njemu se okupljaju proizvođači sira svih veličina i sa svih krajeva svijeta. Na Global Cheese Awardsu se omogućuje proizvođačima da pokažu ono najbolje i najnovije što su proizveli. Ovo konkretno ocjenjivanje se održalo u četvrtak navečer, a rezultati su objavljeni jutros. Od hrvatskih proizvođača sireva, koliko se doznaje, još je Agrolaguna za svoje sireve dobila dvije brončane u dvije kategorije.

PR
Martina Pernar Škunca
 

Paška sirana je 2017. godine također na na Global Cheese Awards u Somersetu dobila zlatne medalje u dvije kategorije. Pobjednik je bila u kategoriji  kao najbolji ovčji sir i u kategoriji najbolji sir u Jugoistočnoj Europi. Na Global Cheese Awards u  Somersetu, na ocijenjivanje pristigne između 1.100 i 1.500 sireva iz čitavog svijeta. Nakon ocijenjivanja za trgovce i stručnjake se održavaju degustacija nagrađenih sireva, što je tradicija ovog ocijenjivanja. Paška sirana je, podsjetimo, u studenome 2016. godine dobila jedno vrlo značajno priznanje kada je Paški sir proglašen najboljim sirom srednje i istočne Europe na natjecanju u španjolskom gradu San Sebastianu. Tamo su osvojili nagradu Super Gold.

Linker
12. lipanj 2021 06:05