ZAPANJUJUĆE RAZLIKE

Ovo je tablica prosječnih neto primanja u 32 europske države: Švicarci daleko ispred svih, iza Hrvatske samo tri zemlje

Velike oscilacije u plaćama neminovno odražavaju razvijenost zemlje

Zagreb; Istanbul; Ženeva; obala Rumunjske; Sofija

 Profimedia/

Razlika u prosječnim godišnjim neto primanjima diljem Europe je zapanjujuća, sa značajnim varijacijama čak i kada se prilagodbe uzmu u obzir, ocjenjuje Euronews, europski medijski kanal. Lani se prosječna godišnja zarada kretala od 85.582 eura u Švicarskoj, što je znatno više od bilo koje druge zemlje u regiji, do 8,968 eura u Turskoj.

Među 32 zemlje Hrvatska se lani bila na 28. mjestu s prosječnom plaćom osobe bez djece od 12.330 eura, podaci su Eurostata. Prosječna godišnja neto plaća izračunava se tako da se od bruto godišnje plaće oduzmu porezi na dohodak i doprinosi za socijalno osiguranje te dodaju obiteljski dodaci. Različite obiteljske situacije, poput samca i broj uzdržavane djece, utječu na neto zaradu.

Osim Turske, lošija primanja po ovom kriteriju imali su još Rumunjska (11,105€) i Bugarska (9,355€).

Prema paritetu kupovne moći, kada se u obzir uzmu razliku u cijenama među zemljama, rezlike su tek neznatno manje. Iza Hrvatske su četiri zemlje, Bugarska, Latvija, Turska i Slovačka, dok Švicarska ostaje zemlja s najjačom ekonomskom pozicijom i životnim standardom. Blage promjene u rangiranju donosi i treći kriteriju, koji uključuje broj uzdržavane djece i bračni status, a Hrvatska zadržava 28. mjesto s iznosom od 14.807 eura, pri čemu niža primanja imaju u Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i Turskoj. S obzirom da je Hrvatska ove godine zabilježila značaja rast plaća, moguće je da će popraviti svoju poziciju, ali službeni podaci za prošlu godinu ukazuju da se nalazi pri začelju ljestvice.

Velike oscilacije u plaćama neminovno odražavaju razvijenost zemlje, a na njih utječu i čimbenici poput uvjeta na tržištu rada i troškova života. Istodobno, razlike u primanjima imaju značajne implikacije na kvalitetu života, ekonomsku stabilnost i društvenu jednakost unutar Europe, ali značajno utječu i na odluke o zapošljavanju.

U pravilu, zemlje sjeverne i zapadne Europe imaju najveće prosječne neto plaće, dok zemlje istočne i južne Europe bilježe znatno niže brojke. Nakon Švicarske, Island i Luksemburg imaju prosječnu plaću od 53.885 eura, odnosno 49.035 eura. Norveška i Nizozemska također zabilježe neto zaradu veću od 45.000 eura. Prosječna neto plaća u EU iznosila je 28.217 eura, pri čemu je 14 zemalja rangirano iznad prosjeka, a 18 ispod.

Zemlje poput Francuske (31.481 €) i Švedske (33.926 €) neznatno premašuju prosjek EU-a, dok su druge, uključujući Italiju (24.207 €) i Španjolsku (23.568 €), ispod njega. Među vodećim europskim gospodarstvima Njemačka je imala najveću neto zaradu od 38.086 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. srpanj 2024 15:01