GRADONAČELNIK.HR

Ovo je 10 najljepših parkova u Hrvatskoj: Niti jedan nije u Zagrebu, ali čak tri u Top 10 su iz jednog grada...

Najviše glasova u izboru FB publike osvojio je Sakuntalin park, a najljepši park po izboru žirija je Perivoj dvorca Erdody

Karlovac, Promenada park

 Gradonačelnik.hr/

U sedam dana, koliko je trajao izbor portala Gradonačelnik.hr, 27 parkova dobilo je 31.820 lajkova samo na njihovoj stranici, ukupni broj lajkova penje se na čak 56.977, a slike parkova vidjelo je preko 859 tisuća ljudi! Najviše glasova i pobjedu u izboru FB publike osvojio je Sakuntalin park u Osijeku, a najljepši i najfunkcionalniji park po izboru stručnog žirija je Perivoj dvorca Erdody u Jastrebarskom. Najviše glasova i najbolje ocjene žirija u konkurenciji općina osvojila je, pak, Općina Ernestinovo i njihov Park skulptura

Najviše glasova u izboru FB publike osvojio je Sakuntalin park

Nakon sedam dana glasanja i 31.820 lajkova na FB stranici, proglašeni su pobjednici prvog velikog izbora za Najljepši park u Hrvatskoj! S uvjerljivo najviše lajkova – 5.145 na našoj stranici i 11.348 na svim objavama, pobjedu i titulu najljepšeg parka po izboru FB publike odnio je zasluženo osječki Sakuntalin park, drugi je s 5.142 lajka na stranici Gradonačelnik.hr i 7.880 na svim objavama vinkovački Park na Trgu bana Šokčevića, a treći virovitički Gradski park koji je na našoj stranici osvojio 2.848, a ukupno 5.256 lajkova.

Najljepši i najfunkcionalniji park po izboru stručnog žirija je, pak, Perivoj dvorca Erdody u Jastrebarskom. Drugi je po izboru žirija Gradski park iz Virovitice, a treći Središnji gradski park iz Bjelovara. Četvrto mjesto po izboru žirija dijele Velika promenada iz Karlovca i Park sv. Jakova u Opatiji, a peto Perivoj Roberta Visianija iz Šibenika i vinkovački Park na Trgu bana Šoštarića.

U konkurenciji općina ove su godine sudjelovala samo dva parka – pobjedu u izboru žirija odnio je Park skulptura iz Ernestinova, a najljepši po izboru FB publike je park Šuderica iz Goričana.

Što se parkova tiče, u top 10 najljepših po izboru FB publike još su Središnji gradski park u Bjelovaru s 2.719 lajkova na našoj stranici i 4.467 na svim objavama, potom slijede sva tri parka koje je nominirao Grad Karlovac – Velika promenada (2.009 lajkova na našoj stranici i 3.503 ukupno na svim objavama), Arboretum (1.486 lajkova na našoj stranici i 2.138 ukupno) te Vrbanićev perivoj (1.360 lajkova kod nas i 1.727 ukupno). Na 8. mjestu je Park u Tvrđavi iz Slavonskog Broda s osvojenih 1.318 lajkova na našoj stranici i 2.563 na svim objavama, 9. je valpovački Barokni perivoj (1.238 lajkova na našoj stranici i 2.722 ukupno), a 10. Veliki park-Perivoj Pejačević iz Našica (1.123 lajka na našoj stranici i 1.652 ukupno).

Evo čime su jaskanski, virovitički i bjelovarski park osvojili žiri!

Najljepši park po izboru žirija je Perivoj dvorca Erdody

Kako bismo ovaj izbor podigli na višu razinu, uz FB izbor organizirali smo i stručni izbor, temeljen na stručnim kriterijima i parametrima koje smo izradili u suradnji s Hrvatskim društvom krajobraznih arhitekata.

Naš stručni žiri – Mario Jukić, predsjednik HDKA, Andrea Knez, potpredsjednica HDKA i Vjeran Stilinović ispred projekta gradonačelnik.hr, imao je zahtjevan zadatak izabrati najljepše i najfunkcionalnije parkove po stručnim kriterijima. Ocjenjivali su, tako, oblikovno rješenje parka, njegovu funkcionalnost, izbor biljnog materijala, održavanje, urbanu opremu i njezino održavanje, kvalitetu i količinu sadržaja u parku te inovacije i nove tehnologije.

Najviše bodova i najbolju ocjenu po svim ovim kriterijima dobio je Perivoj dvorca Erdody u Jastrebarskom. Drugi je Gradski park iz Virovitice, a treći Središnji gradski park iz Bjelovara. Četvrti naj park po izboru žirija je Velika promenada iz Karlovca, a peti Park sv. Jakova u Opatiji. Što se općina tiče, veći broj bodova i bolju ocjenu žirija dobio je Park skulptura iz Ernestinova.

Perivoj dvorca Erdödy u Jastrebarskom nastao je na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, a nakon dugogodišnje zapuštenosti i neodržavanja Grad Jastrebarsko prije 10-ak godina krenuo je s obnovom i uređenjem te je park ponovo zasjao u punom sjaju, kao najljepši perivoj u Hrvatskoj.

U projekt obnove uloženo je oko 2,5 milijuna kuna, od čega je Grad Jastrebarsko 80 posto osigurao iz EU fondova, a 20 iz vlastitog proračuna.

Ovo zeleno srce Jastrebarskog i omiljeno mjesto svih Jaskanaca zaštićeni je spomenik vrtne arhitekture, s gotovo 40 različitih biljnih vrsta i oko 1.000 primjeraka.

‘U perivoju, zahvaljujući različitosti i bogatstvu biotopa, živi i čitav niz insekata, riba, ptica i sisavaca. Koncepcijom obnove perivoja kojom su u sinergijski i kompozicijski odnos stavljene kulturne i prirodne pojave nastoji se, osim očuvanja postojećega, potaknuti i razvoj novoga biljnog i životinjskog svijeta. Naime, prijedlogom nove sadnje, tj. korištenjem pojedinačnih vrsta drveća ili grmlja te njihovim novim linearnim potezima i manjim ili većim grupacijama, uz odgovarajuće pozicioniranje na strateški važnim lokacijama povećava se mogućnost za privlačenje i život velikog broja insekata, ptica i sisavaca.

Takvim pristupom obnovi perivoja željelo se s jedne strane pokazati da je moguće uspostaviti dinamičnu ravnotežu i suživot između javnog interesa i bioraznolikosti, a s druge dodatno usmjeriti pozornost i na načine kojima je procese redukcije bioraznolikosti u sklopu dinamičnog gradskog konteksta (ekosistemska destrukcija, degradacija i fragmentacija) moguće preusmjeriti prema povećanju bioraznolikosti te očuvanja ugroženih biljnih i životinjskih vrsta. To bi se postiglo odgovarajućim pristupom krajobrazu kao cjelovitom entitetu, što uključuje poboljšanje i tipološko definiranje veza između preostalih ekosistemskih fragmenata’, navodi se, među ostalim, u prijavi Grad Jastrebarskog. Redovnu brigu o uređenju perivoja vode Ceste Jastrebarsko d.o.o. koje vrše košnju, sadnju i održavanje, a sve u skladu s usvojenim projektima obnove. Uređuju se šetnice, održavaju mostovi, obnavlja urbana oprema. Grad Jastrebarsko u suradnji s Hrvatskim vodama proveo je i radove na uređenju jezera, ali i na potoku Gović u perivoju dvorca, kojima je omogućena dopuna i zatvaranje vodotoka te dopunjavanje nivoa vode u samom jezeru. Time je završena faza odmuljenja te radovi na uređenju same obale i šetnica uz jezero.

Što se, pak, tiče urbane opreme i inovacija, u Perivoju je postavljena prva garaža za električne bicikle u Hrvatskoj, punionica za električna vozila, kao i pametne klupe. Isto tako, ovdje se nalaze i moderna cikloturistička odmorišta. Duž perivoja postavljena je moderna i energetski učinkovita javna rasvjeta, a klupe, koševi za otpad i oznake[1] odgovaraju vizurama parka. Na jugozapadnom dijelu perivoja, uz jezero i glavnu šetnicu, postavljen je moderan paviljon namijenjen druženju i manjim događanjima. Duž perivoja nalaze se drveni mostići, a posljednji među njima, most Ljube Kraljević otvoren je u 2014. godini. U sklopu perivoja je i dječje igralište namijenjeno najmlađima. Uz perivoj je izgrađeno novo parkiralište sufinancirano europskim sredstvima koje omogućava građanima dovoljno parkirališnih mjesta prilikom posjeta svim sadržajima. Unutar perivoja, osim samog dvorca, nalazi se i zgrada Žitnice koja je obnovljena sredstvima EU, a u planu je i njezina nadogradnja i pretvaranje u muzej pjenušaca i vina te gospodarske zgrade.

Najveći ukras perivoja svakako je sam dvorac Erdödy kojem predstoji cjelovita obnova.

Gradski park (Park oko dvorca Pejačević) Virovitica datira još iz 1800. godine kada je grof Antun Pejačević počeo s gradnjom dvorca, a dovršio ga njegov sin Antun 1804. godine. Dvorac i park napravljeni su prema projektu bečkog arhitekta N. Rotha.

Novi oblik i današnje izdanje parka datira, pak, iz 2019. godine i rezultat je projekta obnove u kojega je Grad Virovitica uložio oko 30 milijuna kuna. Obnova parka dio je najvećeg i najznačajnijeg projekta Grada „5 do 12 za Dvorac“ vrijednog čak 84 milijuna kuna.

U sklopu projekta obnovljen je Dvorac Pejačević koji je sagrađen 1804. godine, parku je vraćen perivojni izgled, posađena su nova stabla, grmlje i ukrasno raslinje, uređene su šetnice u parku, kao i šetnica pored Gimnazije Petra Preradovića koju krasi nova, moderna fontana, postavljeni su dizajnerski drveni mostovi od kojih svaki ima svoju priču vezanu uz Viroviticu…

Park je podijeljen na nekoliko cjelina – gornji park, razina oko samog dvorca, donji park, novi park na kojem je predviđena i gradnja novih pješačkih površina, staza, fontane i plitkog bazena, te šetalište ispred gimnazije.

Cijeli novi park je pun drvoreda, grmlja, ukrasnog raslinja. Posađeno je 131 novo stablo, od kojih su crveni kesten, smreka, brijest, lipa i močvarni čempres samo neke od čak 30 vrsta drveća koja će posjetiteljima nuditi hlad. Ljubitelji ekologije radovat će se, pak, činjenici što područje parka i perivoja krasi i 20 vrsta grmova, raspoređenih duž parka i šetališta te oko dvorca.

Što se tiče inovativnih rješenja u parku, tu su četiri drvena mosta (most ljubavi, zrcala, glazbeni most i drveni most koji oblikom podsjeća na vrata i simbolično spaja staru i novu Viroviticu). Uz to, park je stalna platforma promocije inovativnih instalacija (u obliku drva) koja koristeći nove tehnologije omogućava rasvjetu parka, ali i pruža usluge poput Wi-Fi mreže za posjetitelje.

Park je središte brojnih virovitičkih događanja – od proljetnih i jesenskih sajmova, uskrsnog sajma, manifestacije Jesen u gradu, ulične utrke, Rokova, itd….

Središnji gradski park u Bjelovaru prve obrise je dobio još krajem 19. stoljeća kada su na glavnom gradskom trgu zasađene prve sadnice kestena, a park Trg dobiva obilježja gradskog perivoja. Gradske vlasti 1907. godine pozivaju gradskog vrtlara iz Zagreba Franju Jeržabeka koji je napravio osnovu obnove i uređenja perivojnog trga, pri čemu je u središtu trga postavljen i glazbeni paviljon.

Današnji izgled parka rezultat je, pak, velikog projekta obnove koji je dovršen prošle godine. Grad Bjelovar u park je, nakon 30 godina neobnavljanja i zapuštanja, uložio oko 3,5 milijuna kuna, a dodatnih milijun kuna utrošeno je u infrastrukturnu opremu i zelene površine. Posađeno je novo drveće – 255 stabala (30 vrsta), 15 vsta grmlja, živa ograda, gotovo 500 kvadrata cvijetnjaka i 13 tisuća kvadrata travnjaka.

Park je opremljen klupama, koševima za otpad, rasvjetom i punktom sa pitkom vodom. Sva oprema prati staze unutar parka koje se pružaju ortogonalno i dijagonalno, a u središtu parka je kameni paviljon.

Bjelovarski park središte je kulturno-društvenih događanja, tamo se odvija Bjelovarsko kulturno ljeto, Terezijana, razna okupljanja, Uskrsni lov na jaja za najmlađe, Advent, itd… Nagrada i titula jednog od najljepših hrvatskih parkova u našem izboru za Najljepši park nije prvo priznanje kojeg je ovaj park dobio. Još 2005. godine, Hrvatska turistička zajednica u ekološko-edukativnoj akciji Volim Hrvatsku dodijelila mu je Zeleni cvijet za najuređeniji gradski trg, a u istoj akciji Bjelovar je kao grad dobio priznanje i 2010.- Zeleni cvijet s brončanim znakom, 3. mjesto.

Ovim putem još jednom zahvaljujemo svim gradovima i općinama koji su se prijavili i sudjelovali u izboru te im čestitamo na prekrasnim parkovima, trudu i ulaganjima oko njihovog uređenja, kao i angažmanu u ovom izboru.

TOP 10 NAJLJEPŠIH PARKOVA

1.Sakuntalin park Osijek

2.Park na Trgu bana Šokčevića Vinkovci

3.Gradski park Virovitica

4.Središnji gradski park Bjelovar

5.Velika promenada, Karlovac

6.Arboretum, Karlovac

7. Vrbanićev perivoj, Karlovac

8. Park u Tvrđavi, Slavonski Brod

9. Barokni perivoj, Valpovo

10.Veliki park-Perivoj Pejačević, Našice

Fotografije svih 10 najljepših parkova u Hrvatskoj možete pogledati na stranici Gradonačelnik.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 11:35