Bizaran slučaj

Ovaj grad u potpunosti je ukinuo javni prijevoz i zamijenio ga novom uslugom

Sve je započeo sasvim slučajno u samom središtu grada kada su svi građani pomahnitalo počeli koristiti novu uslugu
Ilustracija
 REUTERS

Innisfil, grad u kanadskoj pokrajini Ontario svoj javni prijevoz u potpunosti je zamijenio Uberom.

Neobični eksperiment, prije dvije godine započeo je sasvim slučajno u samom središtu grada kada su svi građani pomahnitalo počeli koristiti novu uslugu brzorastuće kompanije. Nedugo nakon toga, usluga se proširila i na cijelu gradsku okolicu.

Tada su gradske vlasti došle do zaključka kako bi puno isplativije bilo javni prijevoz zamijeniti sve popularnijom uslugom. Kako bi svojim stanovnicima omogućili što jednostavnije i jeftinije korištenje Ubera, grad je odlučio subvencionirati vožnje čime svakog stanovnika prosječna vožnja koštala svega dolar ili dva.

I dok je u počecima sve izgledalo idilično, s godinama Innisfil je doživio veliki porast broja vozača koji danas iznosi čak 2.203, što je za grad od 36.566 stanovnika prilično velika brojka. Osim toga, zbog rasta cijena same usluge, broja vozila, ali i goriva, rastao je i iznos subvencije. Kako navodi The Guardian, samo ove godine grad bi trebao izdvojiti 1,2 milijuna dolara što je znatno više od predviđenog iznosa iz gradskog proračuna za promet koji iznosi 900.000 dolara.

No, unatoč obećanjima gradskih vlasti kako mogu pronaći rješenje za sve probleme čini se kako svi ne dijele njihovo mišljenje o revolucionarnom rješenju problema javnog prijevoza.

- Ako kao odgovorna osoba grada smatrate da je najbolje rješenje javnog prijevoza subvencioniranje usluga koje nude Lyft i Uber, onda s vama stvarno nešto nije u redu. To je najgora moguća odluka koju ste mogli donijeti – upozorava jedan od stručnjaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:22