DOBRA PRAKSA

Ova europska zemlja pomaže građanima u otplati hipotekarnih kredita: ranjive obitelji dobit će moratorij, nižu kamatu...

Ugroženim kućanstavima banke moraju ponuditi mogućnost 12-mjesečnog zamrzavanja otplate, nižu kamatnu stopu na odgođenu glavnicu i dulji rok povrata kredita

Caceres, Extremadura, Španjolska

 Richard Semik/Depositphotos

Španjolska vlada postigla je načelni dogovor s bankama o mjerama pomoći više od milijun ranjivih kućanstava s otplatom hipotekarnih kredita, objavilo je ministarstvo gospodarstva.

Oko tri četvrtine građana Španjolske vlasnici su stambene nekretnine, a većina njih kupuje ih hipotekarnim kreditima s promjenjivom kamatnom stopom. Budući da je Europska središnja banka počela podizati kamatne stope u eurozoni, prijete im veće obaveze po kreditima.

Prema dogovoru postignutom u ponedjeljak, banke će ranjivim obiteljima s primanjima do 25.200 eura pomoći s otplatom hipotekarnih kredita kroz dopunjeni kodeks dobrih praksi.

Ugrožena kućanstva moći će restrukturirati hipotekarne kredite po nižoj kamatnoj stopi tijekom petogodišnjeg razdoblja počeka, u skladu s važećim dobrovoljnim kodeksom iz 2012. koji postaje obavezan nakon što ga zajmodavci prihvate.

Poček kućanstvima omogućuje odgodu plaćanja glavnice bez naplate naknada za kašnjenje kako bi im se omogućilo da ispune kriterij urednog podmirivanja obveza i da zadrže kredit.

Razdoblje moratorija na otplatu kredita produljeno je za dvije godine i uključuje mogućnost opetovanog restrukturiranja, priopćilo je ministarstvo.

Ugrožene obitelji koje na otplatu hipotekarnog kredita troše više od polovine mjesečnih primanja, ali ne ispunjavaju uvjet iz dosadašnjeg kodeksa dobre prakse o 50-postotnom povećanju rate kredita, mogu iskoristiti mogućnost dvogodišnjeg počeka.

Vlada će dodatno primijeniti novi kodeks dobre prakse za obitelji srednje klase koje su suočene sa statusom ugroženih kućanstava, postavljajući plafon primanja za pomoć na 29.400 eura.

Njima banke moraju ponuditi mogućnost 12-mjesečnog zamrzavanja otplate, nižu kamatnu stopu na odgođenu glavnicu i dulji rok povrata kredita ako im je rat porasla najmanje 20 posto i stoji ih više od 30 posto mjesečnih primanja.

Ministarstvo gospodarstva nije u ponedjeljak navelo koliko bi mjere mogle stajati banke ni koliki će iznos zajmodavci morati staviti na stranu kako bi pokrili moguće gubitke.

Na kraju kolovoza udio nenaplativih kredita u španjolskim bankama bio je blizu rekordno niske razine i iznosio je samo 3,86 posto. Najvišu razinu dosegnuo je u prosincu 2013. kada je iznosio 13,6 posto.

Vlada će detalje paketa mjera objaviti tokom dana, nakon završetka pregovora s bankama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. veljača 2024 10:55