POSLOVANJE

OTP grupa predstavila rezultate za 2020. godinu

Iz OTP grupe kao nuspojavu pandemije ističu pad potražnje za potrošačkim kreditima s većom maržom, dok se konkurencija pojačala
OTP grupa

U 2020. godini OTP grupa ostvarila je 537,4 milijarde forinti konsolidiranog operativnog prihoda, što je rast od pet posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ali bi kada bi izuzeli akvizicije, pad bi iznosio četiri posto. Konsolidirana računovodstvena dobit nakon oporezivanja za 2020. godinu premašila je 310 milijardi forinti, što je pad od 26 posto u odnosu na godinu prije. Prilagođeni povrat na kapital iznosio je 13 posto. Iz OTP grupe su priopćili da se, unatoč neočekivanim izazovima uzrokovanim pandemijom, poslovanje OTP grupe odvijalo bez poteškoća u 2020. godini. Kao uspjeh navode da je nakon prijašnjih akvizicija finalizirana integracija u Bugarskoj početkom svibnja 2020. te u prosincu u Crnoj Gori. Krajem studenog dovršena je i prodaja slovačke podružnice. Proces integracije u Srbiji odvija se nesmetano i prema planovima će biti dovršen u drugom kvartalu 2021.

Iz OTP grupe kao nuspojavu pandemije ističu pad potražnje za potrošačkim kreditima s većom maržom, dok se konkurencija pojačala. To je samo djelomično nadoknađeno pozitivnim učinkom kretanja deviznih stopa povezanim sa slabijim tečajem forinte. Godišnji neto prihod od kamata prilagođen za utjecaj akvizicija povećao se za dva posto u odnosu na prošlu godinu zbog većih volumena kredita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:27