ništa dramatično

Otkazan tek manji dio blagdanskih rezervacija u privatnom smještaju

Iako na prvu djeluje kako je pad broja rezervacija od 9,3% u odnosu na proteklu sezonu značajan, treba uzeti u obzir sve negativne tržišne aspekte
Gorski kotar

Prema prodajnim rezultatima turističke kompanije Croatia Luxury rent, na razini blagdanskih rezervacija ostvaren je zadovoljavajuć rezultat prodaje u segmentu privatnog smještaja usprkos otegotnim tržišnim okolnostima i očekivanjima zbog djelomičnog lockdown-a uzrokovanog pandemijom COVID-a 19.

Iako na prvu djeluje kako je pad broja rezervacija od 9,3% u odnosu na proteklu sezonu značajan, treba uzeti u obzir sve negativne tržišne aspekte. U pripremi prodaje blagdanskih rezervacija tijekom listopada, studenog te prve polovice prosinca, najave i prodajni rezultati su bili pozitivni. Ponajprije što je privatni smještaj nudio sigurnost gostima u vidu izolacije i neizloženosti eventualnoj zarazi. Temeljem toga, broj prodanih aranžmana do sredine prosinca bio je čak nešto bolji od prošlogodišnjeg ostvarenja u istom vremenskom periodu. Zbog uvođenja preventivnih mjera s ciljem sprečavanja širenja pandemije pred same blagdane u potpunosti je stala prodaja te je otkazano 8% do tad prodanih aranžmana.

Josip Stulić iz CLR-a naglašava kako je zahvaljujući razumijevanju nadležnih institucija koje su usprkos zatvaranju prometovanja između županija dopustile mogućnost dolaska do destinacija osobama koje su rezervirale smještaj ostvaren rezultat koji je iznad očekivanja.

“Iako smo računali kako će se dogoditi određeni pad broja rezervacija, obzirom na okolnosti isti nije toliko dramatičan kako se očekivalo. Uzimajući u obzir negativne utjecaje s kojima smo bili suočeni, zadovoljni smo ostvarenim rezultatima. Zbog novih uvjeta i trendova, mogu konstatirati kako se privatni smještaj pretvara u komparativnu prednost hrvatskog turizma. Tim više što privatni smještaj čini više od polovice ukupnih smještajnih kapaciteta u Republici Hrvatskoj”.

Kako su ranije izvijestili iz Croatia Luxury Renta, najveći broj ostvarenih rezervacija odnosio se na domaće goste te u velikoj mjeri Hrvate s radnom adresom u zemljama EU. Prodani aranžmani tijekom blagdana u najvećoj mjeri su pokrivali područje Istre i Kvarnera, dok je manji udio pozicioniran na području srednjeg Jadrana s naglaskom na zadarsko područje. Iznenađenje predstavlja značajni rast rezervacija smještajnih jedinica u Gorskom Kotaru.

Najpopularnije destinacije su, kao i do sada, bile Poreč, Umag, Rovinj i Krk, te Pag, Delnice i Zadar. Posebno je zanimljivo kako zadarsko područje bilježi porast od 7% u odnosu na proteklu godinu, ponajprije zbog povećanja broja i razine kvalitete smještajnih jedinica na tom području u posljednjih par godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:18