MALI DIONIČARI PORUČUJU

Ostvarili rekordne rezultate, a stigla samo jedna ponuda: ‘Pevex se ne smije upropastiti! Kad stanu svađe, naći će se kupac‘

Najveći dioničari Mario Radić i Pavao Vujnovac tu su jednu ponudu ocijenili ‘neadekvatnom‘

Pevex

Pevex je u 2022. ostvario rekordne rezultate - neto dobit od 34,8 milijuna eura - što je devet posto manje u odnosu na 2021., no kako su naveli iz tvrtke, dobit je, uz stopu od 18 posto, oporezovana i s dodatnim porezom na dobit od 33 posto.

Prihodi od prodaje u 2022. iznosili su 365,7 milijuna eura i veći su 14 posto u odnosu na 2021. godinu, a ukupan prihod prošle godine ostvaren je u iznosu od 386,1 milijun eura, odnosno 16 posto je veći nego godinu prije.

Najveći dioničari Mario Radić i Pavao Vujnovac prije pet mjeseci najavili su da kreću u prodaju firme. Potkraj ožujka poslan je preko konzultantske kuće KPMG teaser investitorima. Tad se moglo čuti da za Pevex interes pokazuju slovenski Merkur, njemački OBI, francuski Leroy Merlin, britanski Kingfisher i turski Koc.

No, rodaja Pevexa, kako je Jutarnji nedavno i pisao, zasad nije uspjela. Stigla je samo jedna ponuda, a od koga točno, nije poznato. U kratkoj izjavi za Hinu Radić je tek prokomentirao da ponuda nije adekvatna i neće biti razmatrana. Na upit što slijedi odgovorio je: ‘Dalje se idemo razvijati i ulagati.‘

Sličnu poruku šalju i dvojica manjih dioničara Pevexa te su za tportal prokomentirali kako vide daljnji razvoj tvrtke nakon neuspješne prodaje.

Franjo Kralj, vlasnik tvrtke Kralj Commerce, koji u Pevexu drži 5,26 posto dionica, razočaran je time što nije nađen kupac. Nadao se da bi prodajom svog udjela došao do sredstava za veće investicije u svoju firmu, a koja se više od 40 godina bavi prodajom bijele tehnike.

‘Među prvima sam bio u spašavanju nekadašnjeg Peveca, a današnjeg Pevexa. Ponosan sam na to kako se kompanija razvila. Iskreno, i sam se nekad začudim u što je izrasla. Mislim da je za mene došlo vrijeme da to i naplatim, odnosno kapitaliziram. Nužan mi je novac za ulaganja u vlastiti biznis. Bez obzira na to, Pevex treba nastaviti zacrtanim putem. Mora se širiti i rasti‘, rekao je Kralj.

Isto smatra Slaven Marinčić, vlasnik firme Omega Paneli, koji je u Pevexu drži oko 1,60 posto udjela. ‘Mislim da je manje bitno tko će u budućnosti biti vlasnik Pevexa. Naći će se već kupac. Puno važnije je da tvrtka ostane snažna jer ona nosi stotine drugih malih domaćih firmi‘, izjavio je za tportal Marinčić.

Kao jednu od najvećih otegotnih okolnosti za Pevex, kako u traženju novog vlasnika, tako i u daljnjem poslovanju, Kralj i Marinčić vide loše odnose između velikih dioničara - Vujnovca i Radića na jednoj strani i Jurice Lovrinčevića, bivšeg predsjednika Uprave, na drugoj.

Vujnovac, vlasnik PPD-a i ENNA-e, drži 36,62 posto dionica Pevexa dok Radić posjeduje 16,6 posto dionica. Zbirno njih dvojica kontroliraju 53,3 posto tvrtke i taj su većinski paket pokušali prodati.

Lovrinčević, kao drugi najveći dioničar, svoj udjel od 23,2 posto nije stavio na prodaju. On je u nedavnom intervjuu za tportal pojasnio svoju poziciju u Pevexu s obzirom na to da je trenutno angažiran kao posebni savjetnik ministra gospodarstva Davora Filipovića.

Odnosi između velikih dioničara Pevexa pogoršali su se, piše tportal, nakon što je Lovrinčević prošle godine s Udrugom malih dioničara podnio tužbu kojom traži poništavanje svih odluka glavne skupštine iz svibnja 2022. i odluka o utvrđivanju godišnjih financijskih izvješća.

U poslovnim kuloarima moglo se čuti da ih je na to motivirala odluka o neisplati dividende. Međutim Lovrinčević i mali dioničari to su demantirali tvrdeći da su glavni razlog tužbe velike garancije koje je izdavao Pevex, s tim da im Uprava, tvrde oni, ne želi reći za koga su izdane i u koju svrhu.

Iz Pevexa su na to svom bivšem direktoru odgovorili da iznosi netočne informacije i da su transparentno izvijestili dioničare o tome da je gotovo 98 posto garancija izdano u korist financijskih institucija kao vjerovnika.

Kralj i Marinčić nisu u skupini dioničara koji su tužili tvrtku. Oni ne vide ništa sporno u odlukama Uprave, a podržavaju i to što dvije godine dioničarima nije isplaćena dividenda.

‘Niti ja iz svoje firme ne čupam novce, već sam ulagao u nju. Zadržavanjem dobiti podiže se vrijednost tvrtke, što je također važno kad se traži kupac. Veliki dioničari moraju naći zajednički jezik i riješiti nesuglasice. Dosta je prepucavanja! Ono što smo godinama stvarali ne smije se upropastiti, prvenstveno zbog više od 2500 Pevexovih radnika‘, poručio je Kralj.

Inače, početkom svibnja predsjednik Uprave Pevexa Krešimir Bubalo kazao je da Pevex već nekoliko mjeseci provodi dva due diligencea u dvije kompanije na hrvatskom tržištu, a koje su ponuđene na prodaju.

Tada je rekao i da završavaju te procese te izrazio uvjerenje da će Pevex u kratkom roku uspješno realizirati jednu akviziciju na hrvatskom tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:52