IDEJA ZA VLADU?

Oni su odlučili na 6 mjeseci stopirati naplatu PDV-a na kupnju 44 osnovne namirnice kako bi obuzdali visoku inflaciju

Građani teško spajaju kraj s krajem zbog nižih plaća nego u zemljama Europe

Ilustrativna fotografija

 Berislava Picek/Cropix

Portugalska vlada planira na šest mjeseci obustaviti naplatu poreza na dodanu vrijednost (PDV) na kupnju 44 osnovne namirnice kako bi obuzdala visoku inflaciju, objavio je premijer Antonio Costa.

Obustava naplate sastavni je dio sporazuma koji je vlada potpisala s proizvođačima i trgovcima, a cilj mu je stabilizacija cijena, rekao je Costa početkom tjedna.

Sporazum uključuje i financijsku potporu poljoprivrednicima i stočarima u visini 600 milijuna eura.

Vlada će na šest mjeseci obustaviti naplatu PDV-a na kruh, tjesteninu, rižu, mlijeko, jaja, jogurt, sir, biljno ulje, maslac, meso i ribu, uz mogućnost produljenja, rekao je portugalski premijer. Stopa PDV-a za osnovne namirnice iznosi šest posto.

Prijedloge mora usvojiti parlament u kojem Costina vlada ima većinu.

Inflacija u Portugalu dosegnula je u veljači 8,2 posto i niža je za 0,3 postotnog boda nego u eurozoni. No, cijene hrane porasle su nedavno više od 20 posto.

Brojni građani teško spajaju kraj s krajem zbog znatno nižih plaća nego u drugim zemljama zapadne Europe.

Costa visoku inflaciju pripisuje u prvom redu ruskoj invaziji na Ukrajinu i upozorava da bi cijene mogle rasti i nakon što mjere stupe na snagu.

"Nitko ne zna koliko će dugo rat trajati, a sve dok traje, prijeti opasnost daljnjeg rasta troškova proizvodnje", istaknuo je portugalski premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2023 08:33