PRIREMA ZA BUDUĆNOST

Odlučili provjeriti tržišno natjecanje u virtualnom svijetu: Microsoftovo ulaganje u OpenAI pod povećalom EU-a

Komisija je odlučila istražiti i potencijalne dogovore ‘velikih igrača na digitalnom tržištu‘

Margrethe Vestager

 Kenzo Tribouillard/Afp

Europska komisija odlučila je provjeriti tržišno natjecanje u virtualnom svijetu i na području generativne umjetne inteligencije, signaliziravši analizu Microsoftovog ulaganja u OpenAI.

„Virtualni svjetovi i generativna umjetna inteligencija brzo se razvijaju. Ključno je da ta nova tržišta ostanu konkurentna i da ništa ne stoji na putu rastu poslovanja i pružanju najboljih i najinovativnijih proizvoda potrošačima”, rekla je europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

Komisija je odlučila istražiti i potencijalne dogovore „velikih igrača na digitalnom tržištu” i programera i dobavljača generativne umjetne inteligencije kako bi utvrdila utjecaj njihovog partnerstva na "tržišnu dinamiku", stoji u priopćenju objavljenom u utorak.

Uprava za tržišno natjecanje poslala je vodećim ‘igračima‘ na digitalnom tržištu zahtjeve za informacijama i očekuje odgovore do 11. ožujka.

Bruxelles analizira i Microsoftovo ulaganje u Open AI kako bi utvrdio podliježe li odredbi o spajanjima.

Tehnološki div uložio je 2019. milijardu dolara u OpenAI i 10 milijardi dolara u ChatGPT u 2023.

Američki softverski div tvrdi pak da nije vlasnik udjela u OpenAI-ju.

"Jedina je novija promjena što će Microsoft sada imati status promatrača bez prava glasa u odboru OpenAI-ja", rekao je glasnogovornik Microsofta.

Britanski regulator tržišnog natjecanja najavio je analizu Microsoftovog partnerstva s OpenAI-jem još početkom prosinca, istaknuvši da planira utvrditi mogući negativan utjecaj na natjecanje na tržištu aplikacija baziranih na umjetnoj inteligenciji.

Uprava za tržišno natjecanje i tržište (CMA) sumnja da je partnerstvo de facto rezultiralo Microsoftovim preuzimanjem kontrole nad OpenAI-jem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:24