Indeksi potonuli više od 21 %

Od početka tjedna sa Zagrebačke burze izbrisano 16 mlrd kuna tržišne vrijednosti dionica

Nakon što su u četvrtak ujutro u prvih 15-ak minuta trgovanja Crobex indeksi potonuli više od 10 posto, trgovanje je prvo bilo obustavljeno na sat vremena, a potom i do kraja dana
 Nenad Dugi / CROPIX

Na Zagrebačkoj su burzi od početka ovoga tjedna Crobex indeksi potonuli više od 21 posto, pri čemu je izbrisano oko 16 milijardi kuna tržišne vrijednosti dionica, što je posljedica panike na svjetskim burzama zbog širenja koronavirusa u svijetu.

Nakon što su u četvrtak ujutro u prvih 15-ak minuta trgovanja Crobex indeksi potonuli više od 10 posto, trgovanje je prvo bilo obustavljeno na sat vremena, a potom i do kraja dana.

S jučerašnjim padom, Crobex indeks na gubitku je od početka tjedna 21,5, a Crobex10 21,7 posto.

Pritom su oba indeksa zaronila na najniže razine od 2009. godine - Crobex na 1.429, a Crobex10 na 850 bodova - dok je u prva četiri dana ovoga tjedna s burze izbrisano 16,2 milijarde kuna tržišne vrijednosti dionica.

Panična rasprodaja na svjetskim burzama

Posljedica je to panične rasprodaje na svjetskim burzama zbog širenja koronavirusa u svijetu i strahovanja ulagača od gospodarskih šteta.

Na Wall Streetu je u četvrtak Dow Jones potonuo 9,99 posto, dok je S&P 500 skliznuo 9,51, a Nasdaq indeks 9,43 posto.

Za Dow Jones to je najveći dnevni pad od 'Crnog ponedjeljka' u listopadu 1987. godine, a svi najvažniji indeksi završili su po prvi put od financijske krize u području 'medvjeda', više od 20 posto ispod svoje prethodne rekordne razine.

U samo 16 trgovinskih dana S&P 500 i Nasdaq izgubili su otprilike četvrtinu svoje vrijednosti, dok je MSCI svjetski indeks, koji prati kretanja na svim najvećim svjetskim burzama, potonuo 24 posto u 20 trgovinskih dana, što je jedan od najbržih padova u povijesti iz područja 'bikova' u područje 'medvjeda'.

Još polovicom veljače taj se indeks kretao na rekordnim razinama, a od tada je s burzi izbrisano više od 15.000 milijardi dolara tržišne vrijednosti dionica.

Na europskim je burzama, pak, u četvrtak STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica potonuo 11,5 posto, što je njegov najveći pad u povijesti, pa je zaronio još dublje u područje 'medvjeda'.

Pritom su se pod najvećim pritiskom našle dionice u turističkom i zrakoplovnom sektoru jer je predsjednik SAD-a Donald Trump odlučio privremeno zabraniti putovanja iz većine zemalja Europe u SAD u nastojanju da spriječi širenje virusa.

Premda je Trump poručio da u trgovini neće biti restrikcija, njegova odluka nanijet će velike štete nizu poslovnih sektora i dodatno usporiti svjetsko gospodarstvo.

Već se zna, kažu analitičari, da će gospodarske štete od koronavirusa biti značajne, a s ovom dodatnom mjerom, utjecaj na poslovanje bit će multipliciran, što će kratkoročno biti veliki ekonomski trošak.

Svi sektorski indeksi na ZSE u minusu

Sve to negativno se odrazilo i na Zagrebačku burzu, pri čemu su pale cijene dionica u svim sektorima.

Tako je indeks industrijskog sektora od početka ovoga tjedna potonuo oko 26 posto, turističkog i građevinskog oko 21, a prehrambenog 16,5 posto.

Kako su u petak ujutro cijene dionica na svjetskim burzama nastavile padati, premda sporije nego prethodnih dana, i na Zagrebačkoj se burzi danas može očekivati nastavak nesigurnog trgovanja.

No, hoće li biti trgovanja ovisi o odlukama Hanfe i Zagrebačke burze.

Zagrebačka je burza u četvrtak ujutro privremeno obustavila trgovanje na sat vremena, a kasnije je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) odlučila obustaviti trgovanje do kraja dana.

„Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga donijelo je rješenje kojim se nalaže Zagrebačkoj burzi da privremeno obustavi trgovanje svim financijskim instrumentima na uređenom tržištu do kraja trgovinskog dana 12. ožujka 2020. u svrhu zaštite ulagatelja”, priopćeno je u četvrtak iz Hanfe.

Zagrebačka je burza, pak, u četvrtak poslijepodne objavila da je na snazi obustava trgovanja temeljem rješenja Hanfe, ali da se poslovanje Zagrebačke burze d.d. odvija normalno, a stručne službe „pomno prate situaciju vezano uz prisutnost koronavirusa u Hrvatskoj i regiji”.

„Zagrebačka burza d.d. svojom je infrastrukturom i radnim procedurama u potpunosti osposobljena i spremna za osiguravanje kontinuiteta poslovanja kako bi se trgovanje odvijalo neometano”, objavljeno je na web stranici Burze.

Navodi se i da će sve informacije o eventualnim izmjenama u odvijanju trgovanja vezano uz prisutnost koronavirusa u Hrvatskoj biti dostupne na internetskim stranicama Burze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:29