Krugovi i kvadrati

Od petka na benzinskim pumpama kreće novi sistem označavanja goriva, evo što se mijenja

Najčešća oznaka goriva na hrvatskom tržištu bit će E5, što znači da ima do 5% etanola
Na benzinskim pumpama postavljene su nove oznake za gorivo
 Željko Puhovski / CROPIX

Od petka, 12. listopada, počinje novo označavanje goriva na hrvatskim benzinskim postajama tako da će na svakom pištolju za gorivo i mjernom uređaju stajati posebne oznake o vrsti goriva i o udjelu biogoriva u njima pa će benzinska goriva biti označena krugom, dizelska kvadratom, a plinovita alternativna goriva rombom, izvijestili su iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Uz svaki motorni benzin stajat će oznake poput E5, E10 ili E85 (standardizirana kružnica i slovno-brojčana oznaka). One će potrošačima govoriti koliki je maksimalni postotak etanola, odnosno biogoriva, u gorivu - E5 do 5 posto, E10 do deset posto itd.

Za plinovita goriva oznake su jednostavne i signaliziraju o kojem se tipu goriva radi, romb će se koristiti kao simbol za plinovita goriva, slovno-brojčana oznaka H2 za vodik, CNG za stlačeni prirodni plin, LNG za ukapljeni prirodni plin te LPG za ukapljeni naftni plin.

Nove oznake bit će postavljene i u neposrednoj blizini čepa spremnika za gorivo na novim vozilima, a bit će prezentirane i u priručnicima za nova vozila, kao i kod distributera vozila.

Zagreb, 111018.
Na benzinskim pumpama postavljene su nove oznake za gorivo koje ce vaziti od sutra.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Željko Puhovski / CROPIX
Na benzinskim pumpama postavljene su nove oznake za gorivo

Igor Grozdanić iz Sektora za energetiku i zaštitu okoliša Hrvatske gospodarske komore sugerira da vlasnici svih starijih vozila pitaju distributere koju količinu biogoriva podnosi njihov automobil, jer mnogi motori automobila ne reagiraju najbolje na više vrijednosti etanola, koji može nagrizati određene materijale poput plastike, gume ili aluminija.

Inače, najčešća oznaka goriva na hrvatskom tržištu bit će E5, što znači za motor najmanje agresivnih do 5 posto etanola u gorivu. Isti se princip, navodi Grozdanić, odnosi i na dizelska goriva.

„S njima i njihovim označavanjem bit će ista procedura kao i s benzincima, ali s jednom razlikom da će dizelska goriva biti označavana kvadratom i slovno-brojčanim oznakom, primjerice B10. U ovom slučaju B10 znači do 10 posto udjela biogoriva. Kvadratom i slovnom oznakom XTL označit će se sintetička dizelska goriva koja nisu dobivena iz sirove nafte. Kao i kod motornog benzina, odnosno etanola, i kod dizela i njegove bio komponente također će trebati provjeriti usklađenost s vozilom koje imate“, upozorio je Grozdanić.

Osim u svih 28 zemalja Europske unije, ove oznake će se koristiti u Islandu, Lihtenštajnu i Norveškoj, kao i u Makedoniji, Srbiji, Švicarskoj i Turskoj.

Zagreb, 111018.
Na benzinskim pumpama postavljene su nove oznake za gorivo koje ce vaziti od sutra.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Željko Puhovski / CROPIX
Na benzinskim pumpama postavljene su nove oznake za gorivo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 07:05