Novi trend

Očajnički potezi građana koji žive na području gdje su nekretnine najskuplje na svijetu

Stanarina u hongkonškom kontejneru mjesečno stoji oko 570 dolara, odnosno 3.700 kuna
Hong Kong noću
 Profimedia, Panthermedia

Najskuplje svjetsko tržište nekretnina prisililo je građane Hong Konga da počnu živjeti u kontejnerima i to ilegalno.

Kako piše Bloomberg, Gilbert Wong i njegova partnerica nisu baš imali kontejner na umu kad su tek počeli tražiti stan. No, kada su shvatili koliko su visoke stanarine, bili su prisiljeni odlučiti se za njihov trenutni dom koji se “proteže” površinom od 19 metara kvadratnih. Njega mjesečno plaćaju oko 570 dolara, odnosno 3.700 kuna. Usporedbe radi, za samo jednu sobu slične veličine u Hong Kongu bi svaki mjesec trebali izdvojiti još 20 posto više.

Zbog često zaklonjenih lokacija na kojima se ti montažni domovi nalaze, ne postoji čak ni neka pretpostavka koliko ih zapravo u Hong Kongu postoji. No, potražnja je sve veća.

Narudžbe kontejnera duplo su veće nego u 2016., a u 40 posto slučajeva riječ je upravo o onim stambenim. Kompanija Markbox, primjerice, bavi se izgradnjom mobilnih domova i godišnje proizvede oko 200 stambenih kontejnera. Takav dom najčešće ima površinu od 30 kvadratnih metara i stoji oko 19.100 dolara, što je otprilike 125 tisuća kuna. Inače, u Hong Kongu samo predujam za skroman stančić stoji barem duplo više.

Stoga je logično što su njegovi građani pribjegli ovom stambenom rješenju o kojem razmišlja čak i vlada. Državni fond, naime, surađuje s jednom nevladinom organizacijom na izgradnji 90 montažnih domova koji će legalno biti postavljeni u najsiromašniji dio grada za ljude koji su na listi čekanja za državne stanove. Prosječno je vrijeme čekanja za subvencionirane stanove u Hong Kongu pet i pol godina, što je dvostruko više nego što je bilo 2012.

Ipak, iako je živjeti u kontejnerima na marginama grada jeftinije i zrak je puno kvalitetniji nego što je u samom Hong Kongu, postoje i mane ovakvog života. Kontejneri, naime, nisu dizajnirani da izdrže ekstremne vremenske uvjete poput tajfuna koji znaju zadesiti to područje, a u prilog ne ide baš ni udaljena lokacija zbog koje njihovi stanari troše više vremena i novaca kako bi stigli do svog radnog mjesta i natrag.

Uz to, nisu ni pravilno postavljeni, odnosno život u njima zapravo je ilegalan. Da pojasnimo, za postavljanje kontejnera potrebno je dopuštenje hongkonške vlade, koja to još uvijek nije odobrila. Uz to, da bi bili legalni, moraju ispuniti određene uvjete vezane uz ventilaciju, osvjetljenje i protupožarnu sigurnost, a zemljište na kojem se 'čelična kutija' nalazi mora biti upisano kao rezidencijalno. Točnije, postavljanje stambene konstrukcije na agrikulturno ili na ono koje je predviđeno za skladištenje na otvorenom je protuzakonito.

- Od svih montažnih domova u stilu kontejnera koje sam vidio u oglasima ili na internetu, 99,9 posto nisu u skladu sa zakonom, objasnio je Vincent Ho, direktor Freevisiona, tvrtke koja se bavi nekretninama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:46