Hotel na Žnjanu

Obustavljeni radovi na najvećem splitskom hotelu 'Amfora Resort' jer ometaju turiste

Grad u kojem nedostaje smještaja odlučio je zabrani sve zemljane radove za vrijeme sezone
Ilustracija, panorama Žnjana
 Zvonimir Barišin / Hanza Media

Turizam protiv turizma, tako bi se u najkraćem mogla nazvati apsurdna situacija u kojoj s jedne strane svi koji se bave turizmom u Splitu znaju koliko mu nedostaje hotela većih kapaciteta, a s druge strane kada je krenula gradnja trenutno najvećeg splitskog hotela „Amfora Resort“ na Žnjanu i počelo podizanje objekta, investitor bi sada trebao čekati tri mjeseca da prođe glavni dio turističke sezone kako bi mogao nastaviti sa radovima koji možda ometaju turiste u obližnjim apartmanima.

Jer, prijedlogom odluke o privremenoj zabrani izvođenja radova u 2018. godini Grada Splita, od polovice lipnja do polovice rujna „privremeno se zabranjuje izvođenje svih zemljanih radova radova na izgradnji konstrukcije građevine“. Istim dokumentom predviđa se i da se „iznimno mogu izvoditi radovi temeljem pisanog odobrenja Gradskog vijeća Grada Splita u slučajevima izvođenje radova od posebnog interesa“, o čemu će odluku donijeti gradski vijećnici u svibnju.

Hotel na Žnjanu čija gradnja je započela lanjske godine imati će 207 soba kategorije četiri zvjezdice, kongresnu dvoranu od 500 metara četvornih, restorane, kafiće i sve prateće sadržaje za hotel visoke kategorije, pa će „Amfora Resort“ kapacitetima prihvata 500 gostiju nadmašiti sve ostale koji trenutno rade u Splitu, a otvaranje mu je bilo predviđeno za travanj 2019. godine.

Vrijednost radova na hotelu 21 milijun eura

- Vrijednost radova na samom hotelu je oko 21 milijun eura, a uz hotel će biti izgrađen i objekt s 27 rezidencijalnih apartmana. Ukupna investicija u oba objekta je oko 26 milijuna eura, a u hotelu će raditi 80 stalno zaposlenih, u sezoni još 40 sezonaca. Za taj projekt od Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta dobili smo potporu za ulaganje, a Ministarstvo turizma u istoj odluci ocijenilo ga je kao ulaganje u uslugu visoke dodane vrijednosti- kaže nam splitski poduzetnik Zvonko Kotarac u ime tvrtke "Plavi safir" u njegovu vlasništvu koja je investitor u hotel i koja je zatražila izuzeće od zabrane gradnje hotela tijekom ljeta.

- Mi zaista vjerujemo da će vijećnici izuzeti gradilište našeg hotela na Žnjanu od ove odluke, jer u protivnom se otvaranje hotela odgađa za 2020. godinu. Iskopi i najveći građevinski radovi su za 15 dana gotovi, sada slijede betonski radovi koji ne bi trebali biti posebna smetnja nikome. Nema bagera ni prašine, a radovi koji predstoje ne izazivaju ni buku. Gradilište je ograđeno u skladu sa zakonom i svuda u svijetu se gradi i zida cijelu godinu tako veliki objekt. Cijelu lanjsku sezonu je hotel „Radisson Blu Split“ gradio svoj aneks neposredno uz hotel koji je bio pun gostiju. Naš objekt je udaljen 70 do 100 metara od plaže i armirano-betonski radovi zaista ne izazivaju buku i prašinu – pojašnjava Kotarac razloge zbog kojih se nada dobiti dozvolu gradnje hotela tijekom ljeta, iako istovremeno gradi i tri stambena objekta na Žnjanu, ali za njih nisu ni tražiti mogućnost da grade tijekom sezone.

Što gubi lokalna zajednica

U prilog tome pažljivo je izračunao što bi lokalna zajednica izgubila kada bi se hotel zbog privremenog zatvaranja radova otvorio godinu dana kasnije. Pa tako kaže da bi hotel „Amfora Resort“ već iduće godine sa 207 soba i popunjenošću od 58 posto imao 84 tisuće noćenja. Od toga bi hotel uprihodio 6 milijuna eura od čega bi grad Split naplatio 1,5 posto od prihoda za komunalnu naknadu, odnosno 90 tisuća eura. Turistička zajednica na taj broj noćenja dobila bi oko 100 tisuća eura boravišne pristojbe. Tu će raditi 74 stalna zaposlenika i još četrdesetak sezonaca, čime Grad Split dobiva oko 20 tisuća eura prireza na njihove plaće. Na taj prihod bi država naplatila PDV-a oko 600 tisuća eura koji idu u državni proračun..., nabraja Kotarac.

Poseban problem su, pak, građevinski radnici koji trenutno rade na objektu, a koji su deficitarnih zanimanja i mahom dolaze izvan Splita i Hrvatske sa radnim dozvolama, kaže Kotarac. Ističe kako bi zbog zatvaranja gradilišta na tri mjeseca, trajno izgubili tih pedesetak radnika koji neće čekati jesen da nastave ovdje s radom, nego će potražiti drugog poslodavca. Da se može naći i drugačije rješenje, govore primjeri turističkih gradova poput Trogira, Malog Lošinja, Opatije i Staroga Grada koji su u svojim odlukama o zabrani ljetnih radova odredili da gradonačelnik može dopustiti gradnju od posebnog interesa za veće projekte ili za one koji su važni za turizam i gospodarstvo.

Tužno je što se kod rasprava o tome svi pozivaju samo na turiste koji mogu biti uznemireni građevinskim radovima, ali se ne spominju građani Splita i drugih turističkih središta koji cijelo proljeće trpe teror investitora u stambenim zgradama, njihovo bušenje i lupanje radi adaptacije stanova u turističke apartmane. I nikome ništa. Hoće li ova turistička investicija posustati u ime tog istog turizma radi kojega se gradi, znat ćemo uskoro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 13:40