Državni zavod za statistiku

Obujam građevinskih radova u veljači manji za 1,7 posto u odnosu na isti mjesec lani

Oscilirajuće kretanje građevinske aktivnosti pod pritiskom suzdržane dinamike radova u niskogradnji
Ilustracija: Gradilište u Svetoj Klari
 Marko Todorov / CROPIX

Obujam građevinskih radova u veljači ove godine bio je za 1,7 posto manji nego lani u istom mjesecu, dok je prema privremenim sezonski i kalendarski prilagođenim podacima DZS-a indeks obujma građevinskih radova u odnosu na siječanj 2018. manji za 0,7 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Riječ je o nastavku oscilirajućeg kretanja građevinske aktivnosti pod pritiskom suzdržane dinamike radova u niskogradnji, ocjenjuju u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Navode i da je prema konjunkturnom testu Centra za poslovna istraživanja Privrednog vjesnika za prvo tromjesečje ove godine, građevinarstvo jedna od rijetkih djelatnosti s dovoljnom količinom optimizma za generiranje pozitivnih promjena. Pritom je pokazatelj konjunkturne klime povećan u gradnji građevina niskogradnje (+12,47) i gradnji zgrada (+8,24), dok je smanjen u specijaliziranim građevinskim djelatnostima (-20,14).

- S obzirom na to i na činjenicu da se nastavlja dinamičan rast broja izdanih građevinskih dozvola, može se pretpostaviti nastavak i dinamiziranje rasta građevinske aktivnosti u narednom razdoblju, osobito ako se pokrene realizacija značajnijih infrastrukturnih projekata - kažu u Komori.

Na godišnjoj je razini obujam radova izvedenih na zgradama u veljači, u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, povećan za 6,6 posto, dok je na ostalim građevinama bio manji za 13,3 posto.

Službena statistika u ostale građevine ubraja one koje nisu zgrade, poput cesta, pruga, cjevovoda, mostova, brana, sportskih terena i slično.

U odnosu na siječanj 2018., obujam radova na zgradama u veljači smanjen je 0,3 posto, a na ostalim građevinama 6,7 posto.

Podaci DZS-a pokazuju da je u veljači ove godine 55,6 posto radnih sati na gradilištima odrađeno na novogradnji, a 44,4 posto na rekonstrukcijama, popravcima i održavanjima. Pritom je na zgradama odrađeno 54,6 posto radnih sati građevinara, a na ostalim građevinama 45,4 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 16:01