Svjetska tržišta

Novi rekord na Wall Streetu: Najdulje razdoblje uzleta S&P indeksa u povijesti

S&P 500 je tijekom dana dosegnuo novu povijesno rekordnu razinu
Njujorška burza na Wall Streetu
 Profimedia, Alamy

U opreznom trgovanju u srijedu na Wall Streetu najvažniji indeksi zabilježili su tek blage promjene u odnosu na dan ranije, nakon presuda dvojici nekoć bliskih suradnika američkog predsjednika Donalda Trumpa, no S&P 500 indeks i službeno je ostvario povijesno najduže 'bull' razdoblje, koje se sada proteže na 3.453 dana.

Njujorški Dow Jones indeks u srijedu je izgubio 88,69 bodova ili 0,34 posto na vrijednosti, završivši trgovanje na 25.733 boda.

Istodobno S&P 500, koji je tijekom dana dosegnuo novu povijesno rekordnu razinu, do kraja trgovanja ponešto se spustio, završivši dan na 2.861 bodu, 0,04 posto niže nego u utorak. Tehnološki Nasdaq, pak, ojačao je 0,38 posto, na 7.889 bodova.

„Prilično je mnogo vijesti koje su negativne za Trumpa, a to je unijelo neizvjesnost na tržište. U točki smo tehničkog otpora na tržištu. Trebamo katalizator da slomi taj otpor, no trenutno nema ničega na vidiku”, ocjenjuje Robert Phipps, direktor investicijskog društva Per Stirling Capital Managementa.

Sud je utvrdio da je bivši Trumpov voditelj izborne kampanje Paul Manafort počinio porezne i bankarske prijevare, dok je bivšem Trumpovom odvjetniku Michaelu Cohenu utvrđeno da je kriv po nizu optužbi, a Cohen je u iskazu kazao da je postupao po instrukcijama Trumpa. Investitori razmatraju hoće li takav razvoj događaja naštetiti republikancima na izborima u studenome.

Wall Street u uzletu od 9. ožujka 2009.

No, bez obzira na te vijesti iz političke sfere, S&P 500 indeks u srijedu je bio 3.453 dana u 'bull' trendu, što je najduže razdoblje njegova uzleta u povijesti.

Procjenjuje se da je Wall Street u razdoblju uzleta još od 9. ožujka 2009. godine, kada su investitori ostavili iza sebe financijsku krizu koja je izbrisala više od polovine vrijednosti američkog dioničkog tržišta. Otada se S&P i više nego učetverostručio.

Ipak, nakon devet godina i pet mjeseci, analitičari ističu kako investitori sve više raspravljaju ne o tome hoće li, nego kad će taj uzlet cijena dionica završiti.

"Trajanje razdoblja uzleta nije nužno nešto što me zanima. Više sam zainteresiran hoće li ove godine S&P uspjeti dosegnuti novu rekordnu razinu", kaže Joe Saluzzi iz investicijskog društva Themis Trading.

Politička neizvjesnost u SAD-u i na europskim je burzama navela investitore na oprez. U takvim uvjetima najvažniji indeksi su stagnirali, tako da je londonski Ftse dan završio na 7.574 boda, frankfurtski DAX na 12.385 bodova, a pariški CAC na 5.420 bodova.

Nervoza na azijskim burzama

Na azijskim burzama u četvrtak se trguje nervozno, nakon eskalacije trgovinskog rata između SAD-a i Kine, pri čemu su kineski burzovni indeksi u znatnijem minusu. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih oko 7 sati bio je u minusu 0,1 posto.

Istodobno, indeks hongkonške brze potonuo je 0,8 posto, a šangajske 0,34 posto, izbrisavši po objavi da carine stupaju na snagu svoje ranije dobitke. Južnokorejski Kospi oslabio je 0,2 posto, australski ASX 0,3 posto, dok je tokijski Nikkei ojačao je 0,1 posto.

Ogorčeni trgovinski rat između SAD-a i Kine eskalirao je u četvrtak, pri čemu su dva najveća svjetska gospodarstva međusobno nametnula nove kaznene uvozne carine od 25 posto na 16 milijardi dolara vrijedan uvoz. Američke carinske vlasti potvrdile su na svojoj internetskoj stranici da u četvrtak počinju naplaćivati dodatnu carinu od 25 posto na 279 proizvodnih kategorija koje se uvoze iz Kine. Kina je uzvratila carinama na 333 američka proizvoda.

Najnovija runda carina znači da je vrijednost robe koju međusobno SAD i Kina ocarinjuju od početka srpnja dosegnula 50 milijardi dolara sa svake strane, što je pojačalo rizike za globalni gospodarski rast.

Rejting agencija Moody's upozorila je jutros da američko-kineski trgovinski rat predstavlja rizik za globalni gospodarski rast, pri čemu se zemlje u razvoju već bore s visokim cijenama nafte i sve nepovoljnijim uvjetima financiranja.

„Zemlje u razvoju i dalje su pojačano ranjive na rizik od odljeva kapitala, povezanog sa smanjivanjem globalne likvidnost pod utjecajem zaoštravanja monetarnih politika u razvijenim zemljama. Eskalacija trgovinskih trvenja dodatno pridonosi neizvjesnosti”, napominje Moody's.

Analitičari Citija, pak, u svojem istraživanju pod naslovom „Olujni vjetrovi” kažu da unatoč nedavnim znakovima da se trgovinski razgovori ponovno pokreću, očekuju nastavak američko-kineskih trgovinskih napetosti.

Kineska i američka delegacija u srijedu se sastala u Washingtonu po prvi put u zadnja dva mjeseca kako bi iznašli put iz sve dubljeg trgovinskog konflikta, no očito je da ta runda razgovora nije uspjela zaustaviti novi krug američkih i uzvratnih kineskih carina, sa svim rizicima po svjetsko gospodarstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 09:08