Sukob načelnika i ministra

Novi pravilnik izazvao veliko nezadovoljstvo načelnika općina, udruga seljaka i OPG-ovaca

Ovo je slično kao da država u Makarskoj propiše da mogu primiti 500 turista, a ostalo stanovništvo ne može koristiti beneficije mora, kaže načelnik općine Kneževi Vinogradi
Tomislav Tolušić na Doručku hrvatskih farmi u Splitu
 Nikola Vilić / CROPIX

Novi "Pravilnik o načinu revalorizacije zakupnine odnosno naknade za korištenje poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH", izazvao je kod zainteresiranih načelnika općina i udruga seljaka i OPG-ovaca veliko nezadovoljstvo.

Načelnici s kojima smo razgovarali kažu da ne mogu biti zadovoljni izjednačavanjem cijena iako će primjerice u Dardi za 6500 hektara kojima upravlja Fortenova općinski prihodi nakon povećanja koncesija biti veći više od dva milijuna kuna.

- Godinama preklinjemo i tražimo da se riješi ovaj problem i činjenica je da je ministar Tolušić jedini pokazao razumijevanje i pokušao nešto promijeniti. Ali mi se zalažemo za tržišne uvjete gospodarenja zemljištem koje je jedino naše bogatstvo koje imamo, a ono se sada daje u zakup za samo 922 kune za najplodnije oranice. To vam je nešto slično kao da država u Makarskoj propiše da mogu primiti 500 turista, a ostalo stanovništvo ne može koristiti beneficije mora - kaže Vedran Kramarić (HDZ), načelnik općine Kneževi Vinogradi.

Milan Knežević (HDZ), načelnik općine Petlovac, kaže da nije zadovoljan jer će za 1750 hektara dobivati 64.000 kuna više.

- Kad je bila kriza oko potpisivanja aneksa ugovora prethodno sklopljenih s društvima iz koncerna Agrokor, i ministru sam rekao da taj dokument ne mogu potpisati jer mi za to treba suglasnost Općinskog vijeća, a ono mi ga ne daje. Neće ni za ovo - kaže Knežević.

Anto Vukoja (HDZ), načelnik općine Darda, kaže kako "ne vidi razloga za pristajanje na to simbolično povećanje"

- Ništa ne mislim potpisivati, sve što nam je obećano, nisu ispunili. Jesam u HDZ-u, ali nisam stranački rob i mislim svojom glavom za dobrobit mještana. Tolušićeva računica ne štima, izgleda da ju je zbrajao kao kvadraturu svog roštilja - kaže Vukoja.

Jurica Jašinski, tajnih Udruge OPG-ova Život, kaže da je "stajalište Udruge Život da sve državno poljoprivredno zemljište treba biti privatizirano i postati vlasništvo hrvatskih mikro i malih poljoprivrednika, nikako tvrtki koje imaju trgovačke maloprodajne lance".

- Ministarstvo revalorizacijom zakupnine pokušava riješiti problem i dodvoriti se načelnicima kako bi potpisali anekse za zakup bivših Agrokorovih tvrtki i na taj način predali poljoprivredno zemljište na upravljanje strancima. Mi i dalje zahtijevamo da se aneksi ne potpisuju, nego da se to zemljište da na korištenje domicilnim poljoprivrednicima - kaže Jašinski.

Mato Brlošić, potpredsjednik HPK, ukazuje na problem koji će se dogoditi sa zakupcima i koncesionarima koji su na javnim natječajima dobivali zemlju po jednoj cijeni, a sada bi je mogli plaćati dvostruko iako imaju važeće dugogodišnje ugovore.

- Ovakvo izjednačavanje nije pravedno, a mislim i da nije pravno utemeljeno. To što će pravilnik biti donesen, ne znači da ima pravno uporište za poništenje natječaja - kaže Brlošić.

Tolušić: Čelnici udruga plaćali su smiješne iznose

Ministar Tolušić poručuje da su upravo načelnici općina, poljoprivrednici i čelnici udruga koje ih zastupaju godinama tražili da se konačno provede revalorizacija cijene zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta. Neki od njih bili su i u povjerenstvu za izradu Zakona o poljoprivrednom zemljištu u kojem jasno stoji da će se revalorizacija provesti za sve ugovore bez obzira kad su potpisani, što su oni i podržali.

- Čelnici poljoprivrednih udruga trebali bi raditi u interesu svojih članova, a ne za svoj vlastiti interes. Ti isti čelnici dosad su plaćali smiješno male iznose zakupa, a članovi njihovih udruga višestruko veće. Dosad smo na terenu imali nepravedne situacije da je tvrtka koja ima koncesiju na 10 hektara državnog zemljišta godišnje plaćala 4500 kuna zakupa, a s druge strane u toj istoj općini OPG ili poljoprivredni obrt za tih 10 hektara plaćao je 12.000 kuna. Ubuduće će svi plaćati isti iznos, odnosno 9220 kuna, a zbog povećanja naknada za koncesije najveću korist imat će lokalni proračun jer 65% prikupljenog novca pripada općini u kojoj je zemljište - rekao nam je ministar Tolušić.

Dodaje da će općina u Vukovarsko-srijemskoj županiji sada godišnje od državnog zemljišta uprihoditi 2 milijuna kuna više što je za male lokalne proračune značajna sredstva koja će znatno utjecati na kvalitetu života u ruralnim sredinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:32