Novi kineski podaci

Novi povod za trgovinski rat? Kineski višak u trgovini s SAD-om skočio za 4,2 posto

Kineski podaci pokazali su skok trgovinskog viška s SAD-om na 22,2 milijarde dolara
Kineski predsjednik Xi Jinping i američki predsjednik Donald Trump
 REUTERS

Kineski višak u trgovinskoj razmjeni sa SAD-om povećan je u travnju, naglašavajući neravnotežu između dva ekonomska diva koji pokušavaju riješiti trgovinske razmirice i otkloniti prijetnju trgovinskog rata.

Kineski carinski podaci pokazali su da je kineski trgovinski višak u razmjeni sa SAD-om u prošlom mjesecu poskočio za 4,2 posto na godišnjoj razini, na 22,2 milijarde dolara.

Izvoz u SAD pritom je uvećan 10 posto a uvoz više od 20 posto.

Na mjesečnoj razini višak u razmjeni sa SAD-om poskočio je u travnju 43,9 posto, pri čemu analitičari podsjećaju na slabiji rezultat u stavci izvoza u ožujku zbog sezonskih faktora poput Kineske nove godine.

Podaci će vjerojatno dodatno učvrstiti Washington u odluci da korigira neravnotežu u trgovinskim odnosima s Kinom, zbog čega su, između ostalog, uveli carine na čelik i aluminij a ciljaju i na druge kineske proizvode.

Američki predsjednik Donald Trump tvrdi da se Peking služi nepoštenim metodama koje štete američkim kompanijama i uništavaju radna mjesta.

Prošlotjedni američko-kineski razgovori na visokoj razini u Pekingu iznjedrili su tek priznanje dvije strane da moraju prevladati velike razlike.

Kineski višak u razmjeni s ostalim zemljama ponovo porastao u travnju, nakon neočekivanog manjka u ožujku, pokazuju podaci carinske uprave.

Izvoz je pritom na godišnjoj razini poskočio 12,9 posto a uvoz 21,5 posto.

"Podaci upućuju na zaključak da je inozemna potražnja za kineskom robom počela slabiti", primjećuje u bilješci klijentima analitičar Capital Economicsa Julian Evans-Pritchard, dodajući kako moguće američke sankcije pritišću i prognoze za predstojeće razdoblje.

Skok uvoza signalizira pak jačanje domaće potražnje u Kini, što je u skladu s planovima Pekinga da usmjeri gospodarstvo prema rastu baziranom na potrošnji, nakon višedesetljene orijentacije na izvoz i ulaganja, napominju analitičari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:41