potpisan ugovor

Nova kreditna linija za istarske poduzetnike i obrtnike

Pulski gradonačelnik je na potpisivanju sporazuma kazao da je riječ o primjeru istarskog zajedništva, ne samo po pitanju borbe protiv koronavirusa, već i u poticanju gospodarstva i poduzetništva
 Damir Bosnjak

Kako bi pomogli istarskom gospodarstvu koje je uzdrmano COVID- krizom Istarska županija zajedno sa svim istarskim gradovima, brojnim poslovnim bankama i HBOR-om te Istarskom razvojnom agencijom, danas je aktivirala novu i najizdašniju do sada kreditnu liniju ukupnog kreditnog potencijala od 385 milijuna kuna, pri čemu Istarska županija i gradovi subvencioniraju kamatu s jedan posto iz županijskog i gradskih proračuna.

- Riječ je o još jednoj pomoći koju zajednički daju županija i istarski gradovi, u suradnji s poslovnim bankama koje djeluju na ovome području, s ciljem oporavka našeg gospodarstva, posebice malih i srednjih poduzetnika, obrtnika te zadruga, koje je najviše pogodila pandemija COVID-19 - istaknuo je župan Fabrizio Radin.

Pulski gradonačelnik na današnjem je potpisivanju sporazuma kazao da je riječ o primjeru istarskog zajedništva, ne samo po pitanju borbe protiv koronavirusa, već i u poticanju gospodarstva i poduzetništva. No, ono što je ipak drugačije nego što je inače bilo kod sličnih kreditnih linija, je činjenica da su se u njih uključili gotovo svi gradovi te velik broj poslovnih banaka.

Kako je pojasnio direktor Istarske razvojne agencije Boris Sabatti, finalna kamatna stopa će se za nove investicije kretati u iznosu od 0,9 do 2 posto te za trajna obrtna sredstva u iznosu od 1,3 do 2,4 posto, prilikom čega je za obje namjene maksimalni iznos kredita 1,5 milijuna kuna uz maksimalan rok otplate 10 godina.

Ugovori su sklopljeni s osam poslovnih banaka koje su temeljem javnog poziva iskazale interes: Erste banka, Hrvatska poštanska banka, Istarska kreditna banka Umag, OTP banka, Privredna banka Zagreb, Raiffeisen banka, Addiko banka d.d. te Zagrebačka banka. Dodatno se sporazum sklopio i s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj, koja potiče poduzetništvo mladih, žena i početnika za čije će kredite konačna fiksna kamatna stopa iznositi 1 posto.

Namjena kredita uključuje investicijske kredite, što podrazumijeva kupnju, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata, nabavu opreme ili pojedinih dijelova opreme, nabavu novih proizvodnih objekata te obrtna sredstva do 30% iznosa kredita i kredite za trajna obrtna sredstva, što podrazumijeva nabavu sirovine, repromaterijala i troškove radne snage. Najniži iznos kredita iznosi 50.000,00 kuna u protuvrijednosti u EUR, a najviši u iznosu od 1.500.000,00 kuna u protuvrijednosti u EUR.

Za operativnu provedbu kreditne linije zadužena je i ove godine Istarska razvojna agencija, koja je unaprijedila svoju mrežnu infrastrukturu te se od ove godine Zahtjev za poduzetnički kredit predaje u digitalnom obliku odnosno putem online platforme na stranicama Istarske razvojne agencije. Navedeno će doprinijeti lakšem i bržem procesu predaje zahtjeva, ali i kasnijoj obradi pristiglih zahtjeva, prilikom čega se zahtjeva minimalna i isključivo nužna dokumentacija, koju nije moguće pribaviti putem raznih javnih izvora podataka.

Inače, od osnutka IDA-e uspješno je do sada provedeno 16 uspješno kreditnih linija u sklopu kojih je podržano 1100 poduzetničkih projekata ukupne vrijednosti 700 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. veljača 2023 07:15