Televizijski ratovi

Nova konkurencija Netflixu, mjesečna članarina bit će 50 kuna

U Sjevernoj Americi imaju već pola milijuna pretplatnika
Netflix na tabletu, ilustracija
 Profimedia, Alamy

Britanski javni servis BBC i „free-to-air” kanal ITV su u „završnoj fazi razgovora” o stvaranju Netflixovog konkurenta BritBox-a kojeg planiraju pokrenuti u Velikoj Britaniji u drugoj polovini 2019. godine, rekao je u srijedu generalni direktor BBC-a Tony Hall.

Najava je stigla nakon što je ITV, nekodirani kanal preko kojeg se satelitskim prijemnikom program može gledati bez dodatne nadoknade, zabilježio 13-postotnu rast dobiti u 2018. godini.

Izvršna direktorica ITV-a Dame Carolyn McCall kazala je kako je riječ o „neizvjesnom gospodarskom i političkom okruženju", ali kako će BritBox biti dom „najboljeg britanskog stvaralaštva”.

Nijedna od strana nije izvijestila o tome kako će se usluga naplaćivati, no Lord Hall je rekao da će biti „kompetitivno”.

Postoje navodi kako bi mjesečna članarina mogla koštati 5 funti mjesečno.

Te dvije organizacije već imaju BritBox uslugu streaminga u Sjevernoj Americi za koju je Lord Hall kazao da raste „iznad očekivanja”. Ima 500.000 pretplatnika.

„Istraživanje britanske javnosti pokazalo je da postoji pravi apetit za novim britanskim streaming servisom – uz njihove trenutne pretplate”, dodao je.

Dame McCall izjavila je da je 43 posto ukupnog broja domova koji koriste internet zainteresirano za pretplatu.„Ovdje postoji prostor pun mogućnosti”, rekla je.

ITV će ove godine potrošiti 25 milijuna funti, dok u 2020. godini planira potrošiti 40 milijuna funti.

Istaknula je da će to biti „jedan stalni, sveobuhvatni dom u kojem svatko u Britaniji može dobiti sve naše sadržaje – i ITV-a i BBC-a – na jednom mjestu, a koji mogu gledati bilo kada i bilo gdje”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:42