Sanacija i osiguranje depozita

Nova agencija dobiva Nadzorni odbor koji će imenovati direktora

Novo tijelo vodit će nacionalni sanacijski fond i upravljat će fondom osiguranja depozita, a dobit će i ovlasti za sudjelovanje u postupcima prisilne likvidacije kreditnih institucija
DAB koji sad vodi Marija Hrebac, prema nacrtu zakona mijenja ime i ovlasti
 Darko Tomas/Cropix

Vlada je u drugo saborsko čitanje uputila dva zakona kojima se reguliraju sustav osiguranja depozita i pokretanje prisilne likvidacije banaka.

Tim izmjenama sanacija banaka prelazi u ovlast HNB-a, a DAB, u čijoj su nadležnosti bili sanacija banaka i osiguranje depozita, mijenja ime i ovlasti.

Osniva se novo tijelo, Hrvatska agencija za osiguranje depozita, koje će voditi nacionalni sanacijski fond i upravljat će fondom osiguranja depozita, a dobit će i ovlasti za sudjelovanje u postupcima prisilne likvidacije kreditnih institucija.

Zakon predviđa i promjene u organizaciji i upravljanju agencijom: umjesto Uprave, nova agencija imat će Nadzorni odbor i direktora koji se biraju na razdoblje od četiri godine. Članove NO-a imenovat će Vlada na prijedlog ministra financija, a jednog člana mogu predložiti banke. Direktora agencije imenovat će novi NO.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:23