Restrukturiranje

Njemački avionski div grca u dugovima. Zaposlenicima najavili velike promjene

Uprava namjerava "značajno" smanjiti troškove u odnosu na razine prije krize
 Getty Images

Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa u prvom je tromjesečju zabilježila neto gubitak od 2,1 milijarde eura te najavila plan preustroja budući da je pandemija koronavirusa zaustavila većinu letova od početka ožujka.

Kompanija svoje zaposlenike priprema za velike rezove, unatoč postignutom ugovoru s njemačkom vladom o pomoći u visini 9 milijardi eura koju bi ubrzo trebala odobriti Europska unija.

- S obzirom na vrlo spor oporavak potražnje moramo pokrenuti dugoročne mjere preustroja kako bismo se tome suprotstavili - rekao je izvršni direktor Lufthanse Carsten Spohr.

Uprava namjerava "značajno" smanjiti troškove u odnosu na razine prije krize, rekao je Spohr, iako Lufthansa u početku nije objavila pojedinosti o smanjenju radnih mjesta.

Kako bi mogla brzo otplaćivati ​​zajmove i kamate, tvrtka treba znatno povećati novčani tijek u odnosu na razdoblje prije koronavirusa, rekao je član Izvršnog odbora Thorsten Dirks.

Lufthansa je odgodila objavljivanje tromjesečnih rezultata zbog pandemije koronavirusa. U tromjesečnom izvješću o zaradi objavljenom u srijedu, Lufthansa je bilježila prilagođeni gubitak od 1,2 milijarde eura.

Prihod grupe se u prvom tromjesečju smanjio za 18 posto, na 6,4 milijarde eura, u odnosu na 7,8 milijardi eura u prethodnoj godini. U travnju je na godišnjoj razini grupa Lufthansa bilježila 98,1-postotni pad broja putnika na 241 tisuću, a opskrba je potonula za 96 posto. Iako je gotovo 700 zrakoplova grupe od ukupno 763 odnedavno u pogonu, rukovodstvo procjenjuje da će 300 njih biti prizemljeno u sljedećoj, a 200 u 2022. godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. prosinac 2023 15:59