Dobre vijesti

Njemačka tvornica dolazi u Osijek i zapošljava oko 300 ljudi: investicija je vrijedna 6 milijuna eura

Primarna djelatnost tvrtke je proizvodnja komponenti i sustava zupčanika za automobilsku industriju koja ima proizvodne pogone u Njemačkoj, SAD-u, Meksiku i Kini

Tvornica IMS Geara (ilustracija)

 Li Bo/Xinhua Via Afp

IMS Gear, njemačka tvrtka komponenti i dijelova za automobilsku industriju uskoro će u Hrvatskoj početi graditi svoj prvi proizvodni pogon u Europi izvan Njemačke, konkretno u Poduzetničkoj zoni Nemetin u Osijeku. Prvi korak u tom smjeru učinjen je u ponedjeljak kada su Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka i Wolfgang Weber, član Uprave IMS Geara potpisali kupoprodajni ugovor za 33 hektara zemljišta na kojem će se graditi nova tvornica u kojoj bi trebalo biti zaposleno između 250 i 300 radnika.

- Ovo je još jedna odlična vijest iz Osijeka. Riječ je o tvrtki čija je primarna djelatnost proizvodnja komponenti i sustava zupčanika za automobilsku industriju i druge grane industrije, koja ima proizvodne pogone u Njemačkoj, SAD-u, Meksiku i Kini, a u svijetu zapošljavaju oko 3000 radnika. Izuzetno nam je zadovoljstvo da im je nakon Njemačke, gdje imaju osam tvornica, iduća destinacija upravo Osijek - rekao je Radić, otkrivši kako su Nijemci za zemljište ponudili 1,1 milijuna eura.

- Planirana vrijednost investicije je oko šest milijuna eura, a ovdje će proizvoditi sastavne dijelove za opskrbu kupaca iz automobilske industrije sa sjedištem u JI Europi - dodao je Radić. Weber je, pak, istaknuo da su u tvrtki, s tradicijom od 160 godina, za svoj prvi europski iskorak izvan Njemačke, odabrali Hrvatsku i Osijeku zbog niza razloga, od povoljne investicijske klime, preko smanjenih ograničenja u poslovanju zbog uvođenja eura i ulaska Hrvatske u Schengen, do odlično strateškog položaja Osijeka.

Podrška gradske vlasti

- Odabrali smo Hrvatsku, jer je riječ o dinamičnoj članici Europske unije, s mladim menadžmentom i administracijom, pri čemu se osjeća kako ljudi žele rasti i napredovati. Zašto Osijek? Ovo je idealna lokacija jer možemo dosegnuti sve naše klijente koji nisu u Hrvatskoj, već u Mađarskoj, BiH ili Srbiji. Strateški je ovo perfektna lokacija. Pronašli smo vrlo lijep prostor, a najvažnija je bila ambicija koju smo osjetili u gradskoj vlasti. Rekli su kako nam silno žele pomoći da dođemo i pokrenemo svoju kompaniju u Osijeku. Također, tu je i Sveučilište, za nas savršeni uvjeti - rekao je Weber, dodavši kako planiraju zaposliti 250-300 radnika. Uskoro će početi izgradnja tvornice, a s proizvodnjom bi mogli krenuti sredinom ili krajem 2025. godine, pri čemu će raditi slične proizvode kao i u tvornicama u Njemačkoj.

Radić je dodao i kako je Grad Osijek krenuo u proširenje PZ Nemetin, gdje se inače već gradi nova tvornica američke tvrtke Jabil koja bi trebala zaposliti oko 1500 radnika. U Gradu čekaju da im Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine daruje dodatnih 36 hektara zemljišta u Nemetinu, nakon čega će ići u raspisivanje novih natječaja za nove investitore. Grad će u PZ Nemetin uložiti i proračunskih 2,2 milijuna eura za infrastrukturu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 08:20