DUBOKO RAZOČARANI

Nižu se reakcije na odluku Ustavnog suda: ‘Ovakav zakon je istovremeno i neživotan i krut i diskriminatoran‘

Udruga Glas poduzetnika izjavila je da su razočarani, ali ne i iznenađeni takvim raspletom
 Damir Skomrlj/Cropix

Nakon što je Ustavni sud danas odbio predlagatelje koji su osporavali ustavnost Zakona o trgovini koji propisuje da trgovine mogu biti otvorene samo 16 nedjelja godišnje, stigle su reakcije hrvatskih poslovnih zajednica.

Hrvatska udruga poslodavaca je izjavila da žali zbog odluke Ustavnog suda jer smatraju da bi poslodavci trebali samo odabrati hoće li raditi nedjeljama, uz poštivanje svih zakonskih obaveza i adekvatno plaćanje radnika.

- Ovakav zakon je istovremeno i neživotan i krut i diskriminatoran jer predviđa dosta izuzetaka koje dovode do neravnopravnosti na tržištu, uz potpuno ignoriranje realne dinamike modernog života i potreba građana - ističe HUP. Dodaju kako je posebno zabrinjavajuća situacija s malim, obiteljskim trgovcima kao i s malim mjestima i otocima gdje građani nemaju nikakvu mogućnost izbora.

I Hrvatska obrtnička komora se slaže da će tom odlukom najviše biti pogođene male obiteljske trgovine koje su ujedno i najranjivije. Budući da su njihovi članovi koji se bave trgovinom podijeljeni oko odredbi Zakona o trgovini, nisu podnijeli tužbu za ocjenu ustavnosti zakona, ali su kroz razne aktivnosti pokušali popraviti poziciju malih trgovaca. U nekoliko navrata su od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja zatražili tumačenje pojedinih odredbi Zakona o trgovini koji se odnose na prigodnu prodaju na sajmovima i javnim manifestacijama.

Osim toga, HOK je tražio da se razmotre i usvoje izmjene zakona koje će omogućiti obrtnicima da samostalno određuju radno vrijeme, posebice da se dodatno propišu izuzeci za poslovanje nedjeljom i blagdanom na grobljima i u svetištima upravo malim obrtima - cvjećarnicama, proizvođačima svijeća, suvenirnicama, onima čije je poslovanje usmjereno upravo na nedjelje.

Iz HOK-a napominju kako je trgovina jedan od sektora u kojima je teško biti konkurentan i profitabilan. Prvenstveno zbog nedostatka radne snage i proizvoda koji stižu iz uvoza, ali i promjene navika kupaca koji sve više preferiraju šoping iskustvo i provođenje slobodnog vremena unutar trgovačkih centara.

- Na svima nama je nastavak rada na ograničavanju ograničenja rada nedjeljom i njegovih negativnih utjecaja te svim drugim problemima koje muče malu hrvatsku trgovinu uslijed kojih se smanjuje broj obrta u sektoru trgovine - poručio je predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil.

Naglasili su i to da se trgovinu u Hrvatskoj ne tretira kao važnu gospodarsku granu od strateškog značaja pa su trgovci redovno isključeni iz mogućnosti prijava na neki od natječaja Europske unije ili državnih potpora za modernizaciju. Iako su sredstva za rad često zastarjela te interes i potrebe velike, posebice u slučaju malih trgovaca.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Udruga Glas poduzetnika je također nezadovoljna odlukom Ustavnog suda.

- Duboko smo razočarani, ali nismo iznenađeni s obzirom na to da smo kao društvo miljama udaljeni od neovisnog sudstva. Stoga je i ovakav rezultat, uz spoj hrvatskog sudstva i politike, nažalost bio i za očekivati. Kadija te tuži, kadija ti sudi - rekli su iz UGP-a za Hinu. Najavili su da neće stati u nastojanju da svaki poduzetnik ima pravo na rad.

Oporba: Odluke Ustavnog suda su politički motivirane

Nakon što je Ustavni sud u utorak odlučio da su Zakon o izbornim jedinicama i Zakon o trgovini u skladu s Ustavom, saborski oporbenjaci ocijenili su da je riječ o političkim odlukama vođenim činjenicom da se ove godine bira 10 novih ustavnih sudaca pa se ne žele zamjeriti.

Sandra Benčić (Možemo!) ocjenjuje da su odluke Ustavnog suda političke i da predsjednik Ustavnog suda djeluje na način koji ne samo da ide u korist Vladi nego i da pazi da ih se ne bi oštetilo.

„To je sigurno motivirano i činjenicom da nam deset ustavnih sudaca ove godine ide na reizbor i da jako paze da se ne zamjeraju”, kazala je.

Benčić: Kontinuirane odluke Ustavnog suda u korist Vlade

Postoji jedna većina u Ustavnom sudu koja kontinuirano donosi odluke u korist Vlade i jedna manjina koja je ustavno- pravnim argumentima protiv takvih odluka i piše izdvojena mišljenja. „Evo i ovaj puta su ista trojica sudaca bili protiv Zakona o izbornim jedinicama”, rekla je.

Dodala je kako je i oduka o ustavnosti Zakonu o trgovini očekivana. Podsjetila je pritom da je Možemo! predlagao amandman da nedjeljom mogu raditi vlasnici trgovina i članovi njihovih obitelji a da je HDZ to odbio.

To bi osiguralo svima onima koji imaju male dućane, male obrte i vlasnicima da mogu raditi jer nema nikakvog razloga da se njima to ograničava, a s druge strane radnike bi se zaštitilo da zaista imaju tu slobodnu nedjelju. Na taj način građani bi imali opciju gdje kupiti stvari nedjeljom i mogao bi se ponovno pokrenuti jedan lanac malih trgovina, poručila je.

Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) također smatra da je Ustavni sud donio odluke politički motivirane zbog skorih izbora deset novih ustavnih sudaca. „Obzirom da se radi o izbornoj godini, očekivao sam da će Ustavni sud odbiti sve prijedloge oporbe jer suci misle prvenstveno na svoj položaj i budući mandat”, kazao je.

Bauk: Isti problemi s izbornim jedinicama

Odluka s izbornim jedinicama je „gašenje vatre”. Smatramo da bi se definitivno trebalo razmisliti o promjeni izbornog zakona tako da Hrvatska bude jedna izborna jedinica. Tada bi stvarno svaki glas jednako vrijedio. Ovo sve drugo je postalo nakaradno posebice jer stvaramo neke neprirodne izborne cjeline, rekao je Pavliček.

Arsen Bauk (SDP) smatra da je dobro što je Ustavni sud donio odluku o Zakonu o trgovini kako bi poslovni subjekti, građani i svi kojih se to tiče znali po kojim će se pravilima ubuduće raditi nedjeljom.

Kada je riječ o Zakonu o izbornim jedinicama, kaže, svi problemi s izbornim jedinicama koji su postojali kada je ukinut stari zakon, vrijede i danas. Stoga je očito da je Ustavni sud smanjio kriterije što se tiče ocjene ustavnosti Zakona o izbornim jedinicama, drži Bauk.

Zastupnik Mosta Nikola Grmoja kazao je kako je nevjerojatno da Ustavni sud ne vidi niz protuustavnih faktora u Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor i da ga s jedne strane potvrđuje a s druge strane odbija zahtjeve za ocjenu ustavnosti.

„Nakon što su odbili naš referendum o covid potvrdama sa smiješnim obrazloženjem da ljudi nisu znali što potpisuju, ništa nas ne čudi pa tako ni to da je za njih ovaj zakon o izbornim jedinicama ustavan”, izjavio je Grmoja.

Nađi: Zakon diskriminatoran prema malim trgovcima

Čelnik Fokusa Davor Nađi, čija je stranka zajedno s udrugama poduzetnika podnijela zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o trgovini ocijenio je da je zakon diskriminatoran prema malim trgovcima.

‘‘Ako imate četiri poslovnice ili više kao jedan poslovni subjekt, možete raditi cijelu godinu, svake nedjelje, a ako imate manje od toga onda ne možete. Tu je diskriminacija jasna‘‘, kazao je.

Smatra da ne stoji ni obrazloženje o zaštiti radnika u skladu s običajima prema kojima se nedjeljom ne radi te podsjeća da se zakon zove Zakon o trgovini a ne Zakon o radu.

„Vi imate situaciju da je zabranjen rad trgovina, a da trgovci mogu komotno i dalje zaposlenike rotirati svaku nedjelju da rade u drugoj trgovini. Takve se stvari rješavaju kroz ugovor o radu, a ne kroz ovaj zakon‘‘, naglasio je.

Kada je riječ o Zakonu o izbornim jedinicama Nađi ga također ocjenjuje političkom odlukom. „‘Tu se vidi da je zarobljavanje državnih institucija prevršilo svaku mjeru, a to se može riješiti jedino smjenom HDZ-a. Mi ćemo dobar rezultat napraviti kako god oni skrojili izborne jedinice‘‘, poručio je zastupnik. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:12