čelni čovjek istarskog Ceha ugostitelja

‘Nismo bili ludi da otvorimo i na vrat navučemo COVID redare. Pa kazne su od 30 do 40 tisuća kuna...‘

Stanislav Briškoski objašnjava nam zašto se nedavno istarski ugostitelji nisu odazvali prosvjedu da otvore svoje restorane i kafiće usprkos zabrani
Stanislav Briškoski
 Privatni album

- Što da sam svojim članovima rekao – otvorite, a onda da dobiju kazne od 30 ili 40 tisuća kuna? Tko bi za to odgovarao? Navukli bismo si na vrat policajce i COVID redare. To stvarno nismo željeli. Moramo biti stabilni i usmjereni ka boljem sutra i ne izazivati nevolje ili sudbinu. Naravno da možemo pokrenuti štrajk, ali sada imamo situaciju kada sve ide na bolje, očekujemo cjepivo i ništa se loše neće dogoditi ako pričekamo još 15 dana, objašnjava nam čelni čovjek istarskog Ceha ugostitelja Stanislav Briškoski zašto se nedavno istarski ugostitelji nisu odazvali prosvjedu da otvore svoje restorane i kafiće usprkos zabrani. Veli da taj teret on, niti Ceh nisu htjeli imati na svojim plećima.

- Na kraju se dogodilo ono što smo znali da će se dogoditi, a to je da su oni koji su otvorili nastradali. A kako onda njima pomoći? Svi se slažemo da je situacija teška, i dio zahtjeva prosvjednika možemo podržati, osobito vezano za konzistentnost mjera, ali stav Ceha i općenito stav Obrtničke komore Istarske županije i Hrvatske obrtničke komore je da interese članova zastupamo u direktnoj komunikaciji s nadležnim tijelima. Naišli smo na kritike kako smo nesolidarni s ostalim ugostiteljima, ali smo dobili i potporu ugostitelja. Na koncu, i mi smo ugostitelji, zastupamo naše kolege s kojima svakodnevno komuniciramo, ističe Briškoski.

Veli da bi u svakom slučaju bilo puno lakše da svi znaju datum otvaranja da se mogu pripremiti – angažirati radnu snagu, počistiti objekte, napuniti frižidere.

- Na posljednjoj sjednici Ceha, tražili smo da se objekti otvore 8. veljače - ako nije moguće cjeloviti objekti, barem terase. Taj smo naš zahtjev prenijeli javnosti, a o njemu smo razgovarali sa Stožerom Civilne zaštite Istarske županije. Utvrđeno je kako ugostiteljski objekti nisu bili žarište širenja zaraze te kako s pravom tražimo popuštanje restrikcija. Podržavamo istarski stožer, ali slušamo nacionalni. Ali moramo dobiti datum otvaranja i pripreme jer nismo na start- stop dugmić pa da se s nama igra kako tko hoće. Smatram da kasnimo s otvaranjem, kao što smo kasnili sa zatvaranjem. Trebali smo zatvoriti još u listopadu da bismo imali bar nešto prometa u prosincu i onda smo opet trebali imati pauzu, smatra ovaj ugostitelj koji očekuje jednaku sezonu kao i lani, a vjeruje da će se relativno dobro raditi i za Uskrs.

- Mi ćemo Uskrs dočekati 100 posto sigurni i 100 posto zdravi. I sada možemo početi raditi, a vjerujem da ćemo do Uskrsa biti u „zelenom“ jer smo cijelo vrijeme vodili bitku s COVID-om i nismo bili žarište zaraze, niti ćemo biti. I to ćemo pokazati cijelom svijetu. No, neće biti dobro ako kao i lani neki budu zatvarali objekte u pola noći kako je bila uputa stožera, a neki budu bez obzira na sve radili do šest ujutro. Ako svi zajedno budemo zajedno budemo u borbi protiv COVID-a i želji za bolji turizam, to će se i dogoditi. Treba poštivati one koji su vrijedni i kažnjavati pojedince koji bacaju ljagu na kompletni hrvatsko ugostiteljstvo, veli nam ovaj rovinjski ugostitelj.

Na pitanje hoće li biti ove godine za razliku od rekordnih turističkih, teško naći radnu snagu, tim više što je dobar dio konobara i kuhara u zadnje vrijeme dolazio u Istru iz Srbije te Bosne i Hercegovine, veli da će je tražiti kao i svake godine. Sigurno neće biti svi iz Istre, jer se, dodaje, iz godine u godinu u strukovne škole upisuje sve manje kuhara i konobara, a za plaće vjeruje da vlasnici neće iznevjeriti.

- Plaće ovise o turističkom potencijalu i siguran sam da će svaki vlasnik znati nagraditi svoje djelatnike jer su oni bili uz njega kada im je bilo najteže, a i znaju što znači imati dobru radnu snagu kada je najpotrebnije. Siguran sam da ugostiteljstvo neće podcjenjivati svoje djelatnike. Mi u Istri imamo problem što se zadnjih 10 do 15 godina značajno razvio apartmanski turizam i rijetko tko više želi upisivati strukovne škole jer svi imaju ili apartmane ili kuće za odmor. To je u jednu ruku porazno jer Istra želi razvijati svoju gastronomiju, a ne školujemo mlade koji će nastavljati obiteljski biznis, priznaje Briškoski koji još ne može procijeniti koliko se ugostiteljskih objekata u Istri zatvorilo zbog lock downa.

- Teško je to reći. Prema našim podacima d 1. travnja 2020. godine u Istri je zatvoreno 87 ugostiteljskih obrta, ali ih je u isto vrijeme otvoreno 30. Za usporedbu, od 1. travnja 2019. do 1. travnja 2020. zatvoreno je 98, a otvoreno 75 ugostiteljskih obrta. Smatram da nije moguće sa sigurnošću utvrditi da su svi zatvorili zbog COVID krize, zaključio je čelni čovjek istarskog Ceha ugostitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:01