Ispod prosjeka eurozone

Nezaposlenost Hrvata u veljači pala na 7,5 posto, 33 tisuće manje u odnosu na lani

Najmanje nezaposlenosti u Češkoj 1,9 posto, slijede Njemačka s 3,1 posto i Nizozemska s 3,4 posto
Ilustracija
 Ranko Šuvar / Hanza Media

Stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj spustila se u veljači još dublje ispod prosjeka eurozone dok se u Europskoj uniji zadržala na najnižoj razini otkada je Eurostat počeo pratiti mjesečne podatke, pokazuje u ponedjeljak objavljeno izvješće.

Na razini EU-a sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti mjerena metodologijom Međunarodne organizacije za rad (ILO) u veljači je bila nepromijenjena u odnosu na siječanj kada je iznosila 6,5 posto, što je njezina najniža razina otkada su u europskom statističkom uredi počeli objavljivati mjesečna izvješća.

Promjena nije bilo ni u eurozoni gdje se stopa nezaposlenosti zadržala na najnižoj razini u gotovo deset i pol godina, od 7,8 posto.

Ukupno je u 28-članoj Uniji u veljači bez posla bilo 16,012 milijuna građana, od čega njih 12,730 u eurozoni. Time je njihov broj smanjen u odnosu na siječanj za 102 tisuće u EU, odnosno 77 tisuća u eurozoni.

U odnosu na isti mjesec prošle godine manji je za 1,469 milijuna u EU, te za 1,169 milijuna u eurozoni.

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najniža je stopa nezaposlenosti u veljači zabilježena u Češkoj, od 1,9 posto. Slijede Njemačka s 3,1 te Nizozemska s 3,4 posto.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-ovom metodologijom u veljači iznosila 7,5 posto i smanjena je za 0,1 postotni bod u odnosu na siječanj. Time se spustila još dublje ispod prosjeka eurozone, bilježeći niže vrijednosti nego u zoni primjene zajedničke europske valute četvrti mjesec zaredom.

Bez posla su u Hrvatskoj u veljači prema podacima Eurostata bile 133 tisuće građana, tri tisuće manje nego u siječnju. U odnosu na prošlogodišnju veljaču njihov je broj manji za 33 tisuće.

Najvišu je stopu nezaposlenosti među zemljama EU-a bilježila Grčka, od 18 posto u prosincu prošle godine. Slijede Španjolska s 13,9 i Italija s 10,7 posto.

U usporedbi s veljačom prošle godine stopa nezaposlenosti pala je u svim zemljama EU-a osim u Danskoj i Austriji gdje je ostala nepromijenjena.

Najveći je pad stope nezaposlenosti zabilježen u Grčkoj, za 2,8 postotnih bodova. Slijede Cipar i Španjolska sa smanjenjem stope od po 2,3 postotna boda, te Estonija gdje je pala za 2,2 postotna boda.

Nezaposlenost mladih blago smanjena

U dobnoj skupini do 25 godina stopa nezaposlenosti na razini EU-a smanjila se u veljači na 14,6 posto, sa siječanjskih 14,7 posto, pokazuju procjene Eurostata.

Identično je smanjenje zabilježeno i u eurozoni gdje je stopa nezaposlenosti mladih u veljači kliznula na 16,1 posto.

Bez posla je u veljači u EU bilo ukupno 3,309 milijuna mladih, od čega njih 2,337 milijuna u eurozoni.

Time je broj nezaposlenih u toj dobnoj skupini u EU smanjen na godišnjoj razini za 222 tisuće a u eurozoni za 181 tisuću.

Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najnižu je stopu nezaposlenosti među mladima u siječnju bilježila Njemačka, od 5,6 posto. Slijede Češka sa 6 posto i Nizozemska sa 6,4 posto.

Najviša je stopa nezaposlenosti mladih zabilježena u Grčkoj, od 39,5 posto u prosincu 2018. godine.Slijede Italija s 32,8 i Španjolska s 32,4 posto.

Hrvatska ne objavljuje mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih. Procjena stope nezaposlenosti u toj dobnoj skupini u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju snižena je s 23 na 22 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. siječanj 2023 03:31