Svjetska tržišta

Nema kraja negativnom nizu, azijske burze pale su i na početku novog tjedna

Na Tokijskoj se burzi zbog praznika danas ne radi, a na mnogim se tržištima radi skraćeno
Ilustracija
 Yutaka Mizutani / Profimedia, Alamy

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale, nastavljajući negativni niz od prošloga tjedna, jer ulagače zabrinjavaju usporavanje rasta globalnog gospodarstva i politička nestabilnost u Washingtonu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u minusu 0,5 posto, skliznuvši na najnižu razinu u sedam tjedana.

Na Tokijskoj se burzi zbog praznika danas ne radi, a na mnogim se tržištima radi skraćeno, pa je obujam trgovanja skroman. U Južnoj Koreji i Hong Kongu cijene su dionica jutros pale oko 0,4 posto, dok su u Singapuru, Šangaju i Australiji porasle između 0,1 i 0,4 posto.

Azijske su burze pod pritiskom zbog pada indeksa na Wall Streetu u petak za više od 1,8 posto, zbog čega se Nasdaq indeks našao u području 'medvjeda', više od 20 posto ispod svoje najviše razine dosegnute krajem kolovoza.

Dow Jones i S&P 500 indeks nalaze se, pak, duboko u području korekcije, odnosno više od 10 posto ispod svojih prethodnih najviših razina. Tako je Dow Jones trenutno 16,3, a S&P 500 17,5 posto ispod tih razina. Pritom je Dow skliznuo na najnižu razinu od lanjskog listopada, a S&P 500 od lanjskog srpnja.

Blokada u SAD-u

Analitičari kažu da se tržište jednostavno ne uspijeva stabilizirati nakon što je američka središnja banka u srijedu povećala ključne kamatne stope, po četvrti put ove godine, i poručila da će nastaviti s povećanjem kamata i u idućoj godini.

Loše raspoloženje na burzama posljedica je također privremenog prekida rada dijela američkih državnih službi jer se republikanci i demokrati u Kongresu ne uspijevaju dogovoriti oko financiranja savezne vlade u idućih godini dana.

Najveći je prijepor povezan s inzistiranjem predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da se osiguraju sredstva za gradnju zida na granici s Meksikom.

Reuters piše i kako je Trump privatno razgovarao o mogućnostima smjenjivanja Jeromea Powella s čelne pozicije američke središnje banke jer je nezadovoljan povećanjem kamata Feda.

Ministar financija SAD-a Steven Mnuchin kazao je, pak, da mu je Trump rekao da nikada nije predložio otpuštanje Powella.

Mnuchin je također kazao da je u nedjelju kontaktirao čelnike vodećih američkih banaka od kojih je dobio potvrdu da su te banke "zdrave", odnosno da imaju dovoljno likvidnosti za kreditiranje, unatoč oštrom padu cijena dionica na Wall Streetu. Analitičari kažu da je Mnuchin reagirao kako bi pomogao stabilizirati tržišta.

Mattis odlazi već za Novu godinu

Međutim, Trump je u nedjelju najavio da će ministra obrane Jima Mattisa zamijeniti Patrickom Shanahanom već 1. siječnja, dva mjeseca ranije nego što je to bilo očekivano.

„Puno toga ukazuje na percepciju kaosa i nestabilnosti u Bijeloj kući. Istodobno, prekid rada dijela državnih službi pokazuje što bi se ubuduće moglo događati kada 3. siječnja prisegne novi sastav Kongresa”, kaže Ray Attrill, direktor u tvrtki NAB.

Zbog strahovanja ulagača da će usporavanje rasta globalnog gospodarstva izazvati slabljenje potražnje za energentima, prošloga su tjedna cijene nafte potonule više od 10 posto.

Jutros se, pak, zasad stabilno drže oko najnižih razina od rujna prošle godine. Tako se cijena barela na američkom tržištu kreće na razinama od petka, oko 45,60 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 10-ak centi, na 53,70 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar prema košarici valuta ponešto oslabio. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 96,84 boda, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 96,95 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo sa 111,20 jena, koliko je iznosio u petak na zatvaranju tržišta, na 111,05 jena, blizu najniže razine u tri mjeseca.

Američka je valuta blago oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1375 dolara, dok je u petak iznosila 1,1370 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:06