HRVATSKI REKORDER

Nedaleko Zagreba niknulo najveće skladište Lidla: Pogledajte što se izgradilo za 120 mil. € za na preko 167.000 m2

U ovo skladište je ugrađeno 15 tisuća tona armature, kao u Pelješki most

LDC Lidl

Oko 40 kilometara istočno od Zagreba, u poslovnoj zoni uz autocestu A-3 u Križu, smjestilo se dosad najveće Lidlovo skladište u Hrvatskoj koje se proteže na preko 167 tisuća kvadratnih metara. Nakon Jastrebarskog i Perušića, Lidl je otvorio svoj treći, najveći logističko-distributivni centar u Hrvatskoj. Vrijednost ove investicije iznosi 120 milijuna eura, a skladište u Križu zapošljava 150 ljudi. Radovi na izgradnji novog skladišta trajali su dvije godine, a prvih osam mjeseci posvetili su podizanju dva i pol metra od razine tla kako bi i u slučaju poplava svi proizvodi bili na sigurnom. I eventualni požar bi bio brzo ugašen jer se u prostoru nalazi čak 10 tisuća mlaznica.

Cijela zgrada projektirana je tako da bude što energetski učinkovitija. Otpadna toplina iz rashladnih sustava koristi se za grijanje, na krovu imamo je postavljena fotonaponska elektrana kapaciteta pola megavata u kojoj će se stvarati električna energija za rasvjetu u skladištu, a ispred logističkih centra nalaze se i punionice za električne automobile. Igor Filipović, voditelj sektora nekretnina, otkrio je da su u pripremi i punionice za kamione.

image

LDC Križ Lidl Hrvatska

Goran Jakus/

Do 2011. godine je Lidlove trgovine opskrbljivao logističko-distributivni centar u Jastrebarskom, a u siječnju 2012. je zbog velike ekspanzije otvoren i drugi centar u Perušiću. Kapacitet novootvoreni skladišta u Križu je 39 tisuća paleta.

- Novo skladište će rasteretiti postojeća zbog čega će usluga za naše kupce biti još efikasnija. Naš cilj je nastaviti širi poslovanje, a ovo je samo jedan od projekata kojim idemo u tom smjeru - istaknuo je Boris Lozić, predsjednik Uprave Lidl Hrvatska i dodao kako je riječ o investiciji vrijednoj 120 milijuna eura. Kako bi ilustrirao veličinu skladišta u Križu, istaknuo je kako je kako je u njega utrošeno 20 tisuća prostornih metara betona kojima se može napraviti 25 Lidlovih trgovina te je ugrađeno 15 tisuća tona armature, kao u Pelješki most.

Načelnik Općine Križ Marko Magdić otvaranje ovog Lidlovog skladišta smatra povijesnim trenutkom za to područje.

image

Boris Lozić i Marko Magdić

Goran Jakus/

-U 30 godina koliko je ova općina samostalna jedinica samouprave, nismo imali ovakvi investiciju pa Lidlu čestitam na realizaciji projekta. Ovo je i za nas važno kao okidač za buduće investicije u našoj poduzetničkoj zoni - poručio je Magdić.

Članovima uprave Lidla je poručio kako će u njemu i ubuduće imati partnera za sve što bude potrebno.

Budući da Lidl prilikom svakog otvaranja nove trgovine ili skladišta donira lokalnoj zajednici, tu su tradiciju nastavili i ovaj put. Osnovna škola Milke Trnine, Vatrogasna zajednica Općine Križ i Dječji vrtić Križić Kružić tako su dobili po pet tisuća eura.

image

LDC Križ Lidl Hrvatska

image

LDC Križ Lidl Hrvatska

Goran Jakus/
image

LDC Križ Hrvatska

Goran Jakus/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:51