REZULTAT IPAK SNAŽAN

Naša najveća kompanija u prvih devet mjeseci ove godine bilježi pad prihoda i dobiti

Niže cijene nafte i plina te državna regulacija smanjili prihode i dobit Ine

Poslovna zgrada INA Industrija nafte

 Damir Krajac/Cropix

Pad neto prihoda od prodaje za 20 posto, smanjenje EBITDA za 45 posto i smanjena dobit za 65 posto, najvažniji su pokazatelji poslovanja Ine u prvih devet mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

- U prvih devet mjeseci 2023. Ina je ostvarila EBITDA-u od 341 milijun eura i neto dobit od 158 milijuna eura, što je snažan rezultat kada se uzmu u obzir svi nepovoljni vanjski čimbenici, među kojima su najznačajniji niže cijene i regulacija – ističe se u osvrtu Ine na prva tri poslovna kvartala ove godine u kojima je naša najveća kompanija ostvarila prihod od 2,8 milijardi eura, od čega je 432 milijuna eura prihod iz istraživanja i proizvodnje nafte i plina. Makroekonomska stabilizacija cijena ugljikovodika, upozoravaju iz Ine, nastavila se kroz 2023., što je, ističu, dovelo do pada ukupne realizirane cijene od 33 posto u usporedbi s prvih devet mjeseci 2022., osobito cijene plina.

- Cjenovno okruženje za finalne proizvode također je smanjeno u usporedbi s prvih devet mjeseci 2022. što je rezultiralo s 45 postom nižom EBITDA-om u usporedbi s istim razdobljem lani – navode u našoj najvećoj kompaniji, dodajući kako je ‘EBITDA djelatnosti Istraživanja i proizvodnje nafte i plina niža za 43 posto, iako je na razini od 293 milijuna eura i dalje glavni generator novca u kompaniji‘.

Kada su u pitanju ‘fizički‘ podaci o poslovanju Ine u prvih devet mjeseci ove godine, pad proizvodnje iznosio je šest posto, zbog očekivanog prirodnog pada i uspješno provedenog remonta na postrojenjima za obradu plina.

- Određeni porast proizvodnje vidljiv je u Egiptu uslijed razradnih aktivnosti – napominju u Ini. Prodane količine goriva u maloprodaji povećane su za 22 posto uspoređujući prvih devet mjeseci 2022. i 2023. godine, međutim, zaključuju u Ini, regulacija ograničenja cijena nastavlja pritiskati financijski rezultat djelatnosti.

Predsjednica Uprave INA-e Zsuzsanne Ortutay u osvrtu na rezultate poslovanja kompanije u prva tri ovogodišnja kvartala pošla je od ocjene da tekuću godinu obilježava stabilizacija cijena ugljikovodika, ali i investicijski ciklus u svim Ininim segmentima.

- Projekt nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka, ključni projekt za dugoročnu održivost rafinerijskog poslovanja Ine, nastavlja se s ukupnom dovršenošću projekta od 81 posto. Nakon izgradnje dviju solarnih elektrana, Ina je napravila daljnji korak u smjeru novih i obnovljivih izvora energije, uz dvije dobivene koncesije za istraživanje geotermalne energije u Hrvatskoj – ističe čelnica Ine.

Ulaganja Ine iznosila su u prvih devet mjeseci ove godine 282 milijuna eura, što je 11 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Unutar spomenutog investicijskog iznosa 85 milijuna eura odnosi se na kupnju dodatnog udjela od 25,25 posto u OMV-u Slovenija, čime je Inin vlasnički udio u toj kompaniji porastao na 33 posto.

U Ini ističu da financijska pozicija kompanije ostaje stabilna uz neto dug od 284 milijuna eura te omjer duga i kapitala od 16 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:20