Međunarodna tržišta

Napetost na Bliskom istoku i ograničena opskrba podigle cijene nafte

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,60 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 21,97 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,74 dolara višoj cijeni, od 15,52 dolara
Iranski predsjednik Hassan Rouhani (lijevo), napadnuta saudijska rafinerija (u sredini) i Donald Trump (desno)
 Reuters

Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima nadomak 22 dolara zbog pojačanih napetosti na Bliskom istoku, smanjene opskrbe iz vodećih proizvođača i najave pomoći u sanaciji ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,60 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 21,97 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,74 dolara višoj cijeni, od 15,52 dolara.

Cijene nafte prolaze kroz jedan od najturbulentnijih tjedana u povijesti trgovanja. U ponedjeljak su na američkom tržištu u ugovorima za isporuke u svibnju prvi puta pale u negativno područje jer su trgovci zbog nedostatka skladišnih prostora prodavali naftu ispod nabavne cijene.

Raspoloženje na tržištu i dalje određuju zabrinutost zbog pada potražnje nakon što su vlade ograničile putovanja kako bi zaustavile širenje koronavirusa i manjak prostora za skladištenje. Analitičari ipak ne očekuju reprizu cjenovnog šoka s početka tjedna.

Danas su cijene nafte porasle pod utjecajem pojačanih napetosti na Bliskom istoku. Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da ratnu mornaricu uputio da otvori vatru na sve iranske brodove koji je budu 'gnjavili' u Perzijskom zaljevu.

Američki predsjednik kasnije je ipak dodao da ne planira promijeniti pravila vojnog angažmana.

Šef iranske revolucionarne garde rekao je da će Teheran uništiti američke ratne brodove ukoliko sigurnost Irana bude ugrožena u Perzijskom zaljevu.

"To ponovo pojačava napetosti između Sjedinjenih Država i Irana. No, imamo li na umu stanje na naftnom tržištu, teško da će osigurati trajniju potporu tržištu, osim ako situacija ne eskalira“, rekao je šef robne strategije ING-a Warren Patterson.

Cijene podupire i smanjena proizvodnja Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznica.

Kuvajt je objavio da je počeo smanjivati opskrbu na međunarodnom tržištu i prije stupanja na snagu sporazuma OPEC+ početkom svibnja.

Sporazum predviđa smanjenje opskrbe u svibnju za oko 10 milijuna barela dnevno, što odgovara oko 10 posto ukupne svjetske ponude, kako bi se poduprle cijene nafte.

I drugi proizvođači na najavljuju rezove. Tako je regulator u američkoj saveznoj državi Oklahomi objavio da će kompanije ostati u najmu bušotina čak i ako ih zatvore. Ta je savezna američka država četvrta po proizvodnji nafte u SAD-u.

Razmjere prekomjerne ponude i smanjene potražnje pokazuje i podatak vlade u Washingtonu da su zalihe sirove nafte u prošlom tjednu porasle za čak 15 milijuna barela, iako je njihova ukupna razina niža no što se strahovalo.

Raspoloženje na tržištima podržalo je i obećanje o dodatnoj vladinoj pomoći gospodarstvu. Očekuje se da će američki Zastupnički dom danas odobriti blizu 500 milijardi američkih dolara pomoći i osigurati sredstva za male tvrtke i bolnice.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim internetskim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 12,22 dolara, što znači da je bila 2,41 dolar niža u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:51