Disqourse

Nakon uspjeha u Hrvatskoj i Njemačkoj kreću u globalno poslovanje

Sklopljena je suradnja sa šest partnerskih kompanija u Austriji, Brazilu, Kanadi, Koreji, Njemačkoj i Peruu, ističe Dijana Vetturelli
Dijana Veturelli i Silke Hermann
 Disqorse

Tvrtka Disqourse iz Zagreba pokrenula je, kako tvrde njezine osnivačice, poznato jedinstveno, digitalno rješenje koje brzo pokreće organizacijsku agilnost. Riječ je o jednostavnoj desktop aplikaciji koja kombinira pametnu tehnologiju, poslovno relevantan sadržaj te inovativnu metodu učenja, a primjenjiva je u kombinaciji s uobičajenim video platformama kao što su Webex, Zoom ili Teams. Dakle, lansirano je disqourse - digitalno rješenje koje organizacije priprema na rast i stvaranje dodane vrijednosti u kompleksnosti. Rješenje je imalo svoju premijeru u Hrvatskoj, a krajem ljeta startalo je i u Njemačkoj i u državama engleskog govornog područja. Njime se potiče i podržava decentralizacija rada, demokratizacija učenja i ušteda vremena u nekoj organizaciji.

Silke Hermann, koja je s Dijanom Vetturelli suosnivačica tvrtke Disqourse, pojašnjava da u situaciji kada broj iznenađenja na tržištima svakim danom raste, povećava se potreba za komunikacijom među zaposlenicima i stvaranju zajedničkog razumijevanja o organizacijskim izazovima i problemima. “Pri tome ne mislim na zabavne aktivnosti i komunikacijske platforme, već istinsku, fokusiranu i argumentirano vođenu diskusiju. E-learning platforme koliko god nudile široku ponudu sadržaja navedene probleme ne mogu riješiti. Jedan od problema s klasičnim ponudama e-učenja jest taj što se usredotočuju na pojedinca i ponajprije na prenošenje znanja za pojedinca. I to je potrebno, ali nije ni blizu dovoljnog. Organizacijsko učenje treba mnogo više. Gotovo bi se moglo reći da je davanje znanja pojedincima lakši dio. Izazov je stvoriti kolektivno znanje na takav način da ono može postati kolektivna sposobnost, ističe Silke Hermann, koja dodaje da sui z tog razloga , postavili sebi zadatak osmisliti rješenje koje bi ljudima u kompanijama omogućilo da se uhvate ukoštac sa sadržajem i zajednički promišljaju o njegovu kontekstu. “Nova mjerna jedinica za učenje je grupa ili tim. Ljudi koji usko surađuju i zajednički stvaraju vrijednosti trebaju imati i mogućnost zajedničkog učenja. Učenja kao samoodređujućeg i samoorganizirajućeg pristupa i kolegijalne razmjene, bez trenera ili moderatora, a upravo to omogućuje disqourse. Najznačajnije je da se promjene ne kaskadiraju, što u velikim kompanijama ponekad traje i nekoliko godina, već svi zaposlenici mogu sudjelovati u isto vrijeme i izgraditi istu razinu znanja i zajedničkog razumijevanja”, ističe Silke Hermann koja dodaje da je disqourse europsko rješenje za cijeli svijet.

Inače Silke Hermann je njemačka autorica međunarodnog poslovnog bestselera na temu kompleksnosti i organizacija budućnosti te izumiteljicom socijalnih tehnologija.

“Istraživanje koje provodimo od 2018. godine pokazalo je kako za sada na svijetu ne postoji ništa slično, a potreba za novim pristupom svakim danom je sve veća. Ono što me posebno raduje je da smo se odlučili upravo u Hrvatskoj osnovati istoimenu tvrtku i odavde poticati organizacijske promjene u cijelom svijetu”, pojašnjava Silke Hermann .

Dijana Vetturelli pojašnjava da kada pitate šest članove uprave o pojmu agilnosti i agilnom načinu rada i zašto su im potrebni dobit ćete šest različitih odgovora. “Kako onda očekivati od preostalih 30, 100 ili 3.000 zaposlenika da imaju isto razumijevanje ili da se mogu pripremiti za tržišnu utakmicu i stvaranje dodane vrijednosti. Pojačanom pojavom rada na daljinu ti su nedostaci postali još izraženiji, a mogućnost poticanja promjena se samo usporila.

Hrvatske kompanije su prve na svijetu imale priliku upoznati disqourse, no u međuvremenu imamo i klijente u Švicarskoj i Njemačkoj. Trenutno ga primjenjuju organizacije iz financijskog i energetskog sektora koje su u fazi uvođenja organizacijske agilnosti, no švicarski klijent je jedan grad čiji je interes pripremiti svoju upravu za novo dinamično doba i decentraliziran način rada. Kako je proizvod lansiran krajem veljače, nekolicina klijenata još je u fazi provedbe prvog ciklusa. Naime, grupe od 4-6 zaposlenika prolaze jedan tematski ciklus kroz 5 sesija u trajanju od 90 minuta svaki i između svake sesije imaju pauzu od 7-14 dana.Već 9. rujna pokrećemo i globalno poslovanje. Osim na engleskom, njemačkom i hrvatskom jeziku koji su u primjeni od veljače, od ovog smo tjedna spremni opskrbiti i tržišta španjolskog, portugalskog, francuskog i korejskog govornog područja te smo sklopili suradnju sa šest partnerskih kompanija u Austriji, Brazilu, Kanadi, Koreji, Njemačkoj i Peruu”, ističe Dijana Vetturelli.

U Hrvatskoj će biti premijera u listopadu na Comeleon konferenciji kada će disqourse po prvi puta moći testirati i šira javnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:47