Top of the Funds

Nakon pada u ožujku, imovina fondova u travnju porasla za 1,4 posto

Naime, zabilježen je blagi porast financijske pismenosti u odnosu na rezultate iz 2015. godinu
Tomislava Ravlić, Josip Zaher
 HGK

- Kriza zbog korona virusa utjecala je na sve segmente gospodarstva pa tako i na fondovsku industriju, što je rezultiralo smanjenjem ukupne imovine. Međutim, nakon pada u ožujku, u travnju vidimo blagi porast imovine od 1,4 posto što ukazuje na optimistična očekivanja i naznake oporavka tržišta. Danas se dodjeljuju nagrade otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom (UCITS fondovi), a njihova ukupna imovina na kraju travnja iznosila je 15,9 milijardi kuna - istaknuo je potpredsjednik HGK za trgovinu i financije Josip Zaher na dodjeli godišnjih nagrada Udruženja društava za upravljanje investicijskim fondovima HGK Top of the Funds.

Godišnja nagrada Top of the Funds za najbolje društvo za upravljanje investicijskim fondovima u 2019. pripala je ZB Investu, najbolji obveznički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom pripala je fondu Intercapital Bond kojim upravlja društvo Intercapital Asset Management. Kao najbolji mješoviti otvoreni investicijski fond s javnom ponudom nagrađen je Allianz Portfolio kojim upravlja Allianz Invest, za najbolji dionički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom odabran je PBZ Equity kojim upravlja PBZ Invest, a kao najbolji posebni otvoreni investicijski fond s javnom ponudom nagrađen je Intercapital Income Plus kojim upravlja Intercapital Asset Management.

Uoči dodjele nagrada održana je sjednica Udruženja društava za upravljanje investicijskim fondovima HGK na kojoj je za predsjednika Udruženja ponovno izabran Hrvoje Krstulović, predsjednik uprave ZB Investa.

- Prošla godina bila je najbolja za fondove i tržište kapitala, od porasta imovine na 26 milijardi kuna, do prinosa koji su se, ovisno o tipu fondu, kretali između 8 i 20 posto. Investicijsko savjetovanje postalo je standard, a time je edukacija bankara i razumijevanje klijenata podignuto na višu razinu. Posljedica toga je da je 95 posto ulagača ostalo na svojim pozicijama u ovoj nezapamćenoj krizi - kazao je Krstulović, dodavši kako je tržište domaćih obveznica stabilizirano pravovremenim i dobrim potezima nadležnih institucija.

- To sazrijevanje cijelog sektora i regulatornog sustava daje uvjerenje u uspješnu dugoročnu budućnost jer u sklopu Udruženja i u suradnji s regulatorima vrlo konstruktivno rješavamo sve izazove pred nama - poručio je Krstulović. Inače, HGK već niz godina radi na podizanju razine financijske pismenosti hrvatskih građana, posebice mladih, a istraživanje koje je krajem 2019. godine provela Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) pokazuju da ta inicijativa Komore daje rezultate.

Naime, zabilježen je blagi porast financijske pismenosti u odnosu na rezultate iz 2015. godinu. Prosječna ocjena financijske pismenosti građana Hrvatske iznosi 12,3 od ukupno 21 boda, u odnosu na 11,7 bodova iz 2015. Hrvatska se sa 12,3 boda (odnosno 59 posto) približila prosječnoj ocjeni financijske pismenosti G20 zemalja iz 2017. koja je iznosila 12,7 bodova, odnosno 60 posto. Osim u Hrvatskoj, istraživanje je još provedeno u Bugarskoj, Crnoj Gori, Gruziji, Moldaviji, Sjevernoj Makedoniji i Rumunjskoj.

Razina financijske pismenosti u Hrvatskoj iznad prosjeka je u usporedbi sa zemljama u kojima je provedeno istraživanje. Prosjek svih zemalja iznosio je 12 bodova, odnosno 57 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. siječanj 2022 10:41