IPAK BEZ KRIZE?

Najveći svjetski proizvođači nafte potvrdili smanjenje proizvodnje: U svibnju proizvodnju smanjuje i Rusija...

Od značaja je i najava da će idući sastanak moćne organizacije uslijediti u srpnju ove godine

Ilustrativna fotografija

 Federico Caputo/Panthermedia/Profimedia

Potvrdivši najave o smanjenju proizvodnje nafte počev od svibnja ove godine, članice OPEC-a izrazile su očekivanje da do kraja godine neće doći do značajnog porasta potražnje za naftom u Kini i Indiji. Globalna očekivanja od novog vala inflacije, podsjetimo, temelje se upravo na rastu cijena sirove nafte uslijed smanjenja proizvodnje i pojačane potražnje za naftom u Kini i drugim azijskim rastućim ekonomijama.

U službenom izvješću OPEC-a o kretanjima na globalnom naftnom tržištu, koje je objavljeno nakon prekjučerašnjeg sastanka članica te organizacije i odluke o smanjenju proizvodnje za milijun i 160 tisuća barela dnevno, procjenjuje se da će potražnja za naftom u Kini u ovoj godini porasti za svega pet posto u odnosu na 2022.. Prema istome izvoru, u posljednjem kvartalu ove godine čak će doći do smanjenja potražnje za naftom u Kini u odnosu na prethodni kvartal za četiri posto.

Riječ je o procjenama OPEC-a za kineskom potražnjom nafte od članica te organizacije, no u dnevnoj potrošnji nafte u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta OPEC sudjeluje s 75 posto. Ni u slučaju kineske potražnje za naftom izvan OPEC-a, ta organizacija ne očekuje značajan rast, nego i čak i manji nego u slučaju nabave iz OPEC-a.

- Kineska potražnja za naftom zabilježila je snažan oporavak od 800 tisuća barela dnevno u siječnju ove, u odnosu na siječanj prošle godine. Rast potražnje za naftom potaknut je oporavkom gospodarske i društvene aktivnosti nakon napuštanje politike zero-COVID-19 u prosincu. Uz to, njezin petrokemijski sektor pokazao je otpornost u odnosu na mjere protiv COVID-a. S druge strane, pokazatelji očekivanja kineskih menadžera za siječanj upućuju na to da je proizvodni sektor i dalje relativno slab – navodi se u izvješću OPEC-a. Organizacija, analizirajući gospodarska kretanja u Kini, skreće pozornost i na podatke o broju putnika u tamošnjem zračnom prometu koji pokazuju da se putovanja nisu vratila na pandemijsku razinu, iako bilježe rast u odnosu na 2022. za 39 posto.

Do značajnog rasta potražnje za naftom, procjenjuju najveći proizvođači nafte predvođeni Saudijskom Arabijom, ove godine neće doći ni u ostatku Azije računajući Indiju, ali, ocjenjuju, ni u Europi i u SAD-u. U Europi će se, prema istome izvoru, prosječna dnevna potražnja iz 2022. od 13,5 milijuna barela nafte dnevno zadržati na istoj razini. Za usporedbu prošle je godine dnevna potražnja u Kini iznosila 14,8 milijuna barela, a u SAD-u 20,4 milijuna barela.

Osim potvrde najave smanjenja proizvodnje, OPEC je potvrdio i neslužbene informacije uoči spomenutog sastanka u ponedjeljak da se smanjenje poduzima zbog stabilizacije tržišta. Organizacija je u službenom priopćenju s sastanka ukazala i na činjenicu da Rusija smanjuje proizvodnju sirove nafte od svibnja za 500 tisuća barela. Kada su u pitanju cijenovni odnosi na tržištu nakon OPEC-ove odluke o smanjenju proizvodnje, iz te je organizacije danas priopćena računica prema kojoj je prosječna cijena 13 vrsta sirove nafte na tržištu dosegla cijenu od 84,8 dolara za barel dok je prošlog petka, napominje OPEC, istovrsni pokazatelj iznosio 78,1 dolar. Od značaja je i najava OPEC-a da će idući ‘summit‘ organizacije uslijediti u srpnju ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:39