Tko bi rekao

Najveći hit na burzama je 'zeleno zlato' - neizostavni dio svakog Instagram doručka

Vrijednost dionice Calavo Growers u godini dana narasla je za 42%
Potražnja za avokadom raste iz godine u godinu
 Shutterstock

Želite pametno uložiti, u dionicu koja će vam vratiti višestruko? Uložite u avokado. Vjerovali ili ne, avokado je novo zlato. Barem tako tvrde burzovni analitičari kada su u pitanju dionice tvrtke Calavo Growers Inc, koje danas koštaju 97 dolara, odnosno oko 608 kuna. Godinu ranije vrijedile su 42% manje.

I njih je iznenadio stabilan rast vrijednosti kompanije koja prodaje avokado, omiljeno voće milenijalaca koje odnedavno osvaja veliko kinesko tržište, a sve zahvaljujući Instagramu. Naime, tost s avokadom omiljeni je doručak influencera.

- Calavo je lider na tržištu avokada, ima snažan profit i povrat investicije. Riječ je o zelenom zlatu na burzama! – ustvrdio je burzovni analitičar Howard Lindzon za Market Watch.

Sjedište tvrtke Calavo Growers je u sunčanoj Kaliforniji. Tvrtka je prvo trebala biti tek distributer za avokado, no okrenula se vlastitoj proizvodnji i pod svojim imenom prodaje avokado uzgojen u Kaliforniji i Meksiku. Njihov guacamole umak jedan je od najpoznatijih na svijetu.

Iako je tvrtka osnovana 1924. godine, najveći rast prihoda bilježi zadnjih pet godina. Prema zadnjem financijskom izvješću u prvom ovogodišnjem kvartalu zaradili su 248 milijuna dolara, i to najviše od prodaje svježih proizvoda, točnije svježih avokada. Tvrtka je pokazala veliku stabilnost prilikom prošlogodišnjih kalifornijskih požara i uragana Harvey koji je uništio većinu uroda avokada. Calavo je to riješio elegantno – jednostavno su otkupili više avokada iz Meksika i Čilea. Direktor Lee Cole naglašava kako je budućnost tvrtke svijetla.

- Potražnja je sve veća, očekujemo da ćemo ove godine prodati 20 posto više. Konzumacija avokada je u porastu, u SAD-u i u inozemstvu, a mi smo spremni zadovoljiti sve potrebe kupaca – tvrdi Cole.

Očekuje se da će dionica avokada ostati stabilna idućih deset godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:55