Krenulo na bolje

Najstabilnija ekonomija u Europi napokon počela povećavati plaće jer nema dovoljno radnika

U sljedeće tri, četiri godine, plaće će rasti po realnoj stopi tri do pet posto godišnje
Prag
 David W Cerny / REUTERS

Češki radnici polako pobjeđuju u ratu protiv niskih plaća, piše Bloomberg. Ova europska zemlja, čiji BDP iz godine u godinu raste, muku muči s nedostatkom radne snage. Od 10.6 milijuna stanovnika nezaposlenih je tek 2,2%, pa se novi radnici mame velikim bonusima i sve većim plaćama, a predsjednik nacionalne krovne organizacije radnika u Češkoj Josef Stredula smatra kako će se rast plaća nastaviti i u godinama koje slijede.

- U razdoblju od tri, četiri godine, plaće će rasti po realnoj stopi tri do pet posto godišnje – rekao je Stredula u jučerašnjem intervjuu.

Prosječna plaća Čeha rasla je i posljednjih godina, ali ne po toliko visokoj stopi. Tek u zadnjem kvartalu prošle godine ostvaren je rast od nominalnih osam posto, odnosno 5,3 posto kada se uračuna inflacija. Tako prosječne plaće u bivšoj komunističkoj zemlji iznose 31,646 kruna (oko 9000 kuna) bruto iznosa, odnosno 6900 kuna neto. Češka je po visini plaće prestigla Portugal i Grčku, a opasno se približila i Španjolskoj.

Zbog nedostatka radne snage, početkom ove godine u Pragu je vozilo znatno manje tramvaja i autobusa, putnici su kasnili, a cjelokupna javnost je zahtijevala povišice za vozače, kao što u Brnu nude bonus u vrijednosti tri mjesečne plaće. Radnici Škode su prosvjedovali kako bi im se plaće uskladile s ostatkom Volkswagena, a to su i dobili prije mjesec dana kada su im povećane plaće za 20 posto, a dobili su i bonuse kao i plaćene prekovremene sate.

No, radnika jednostavno nema. Iako je po broju nezaposlenih Češka bolja od Njemačke, nikako nije bolja po visini plaće koja je među najnižima u Europi i ne prati tržište.

- Biste li radili isti posao kao susjed u Njemačkoj, a za to bili plaćeni tri puta manje? – pita se Stredula.

Premijer Andrej Babiš obećao je povećati plaće zdravstvenim radnicima, učiteljima, ali i mirovine umirovljenicima. Krajem prošle godine svi državnim službenici dobili su povišice od 10 posto.

Češka inače, zahvaljujući dobrim reakcijama centralne banke koja je smanjila vrijednost domaće valute kako bi sačuvala izvoz, ima najstabilniju europsku ekonomiju u 2017. godini. U Češkoj jednostavno ima previše posla, pogotovo u automobilskoj industriji, a nedovoljno stanovnika pa ih vrbuju po cijeloj Europi.

S druge strane, Hrvatska ima, prema podacima za travanj, stopu nezaposlenosti od 11,5 posto, i također mora tražiti radnike izvan države. Prosječna plaća slična je onoj u Češkoj, gdje gotovo svi rade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 17:00