Amazonov pohod

Najbogatiji čovjek na svijetu spori se na sudu protiv najbogatijeg Indijca

Gigantska američka tvrtka ne može dobiti Kinu, ali po svaku cijenu želi dominaciju u Indiji
Jeff Bezos
 Pradeep Gaur/mint/Shutterstock Editorial/Profimedia

Osnivač Amazona, Jeff Bezos, odlučio je probleme s najbogatijim Indijcem Mukeshom Ambanijem riješiti na sudu kako bi zaustavio njegovu firmu Reliance od dobivanja prednosti na golemom brzorastućem indijskom tržištu elektroničke trgovine. Učinit će to postupkom protiv indijske firme Future, u kojoj ima udio, a koja je zbog financijskih problema odlučila prodati imovinu najvećoj indijskoj maloprodajnoj tvrtki Reliance Industries u vlasništvu Ambanija.

Svađa je počela kad je Amazon optužio indijskog partnera, firmu Future, za kršenje uvjeta sporazuma zbog najave sklapanja ugovora o prodaji imovine.

Amazon je, naime, 2019. kupio 49 posto Future Couponsa, kompanija konglomerata Future Group. U svibnju prošle godine Future Retail je bio u velikim problemima jer je Indija ušla u lockdown kako bi zaustavila širenje koronavirusa. Kad je stigla ponuda vrijedna 3,4 milijarde dolara od Reliancea, Future Retail objeručke ju je prihvatio.

No, potom se uključio Amazon koji je pokušao zaustaviti dogovor. Prvo je podnio tužbu singapurskom međunarodnom arbitražnom sudu.

Klauzula o nenatjecanju

Okosnica Amazonove tužbe bila je klauzula o nenatjecanju koju su uklopili u ugovor s Future Grupom 2019. Prema toj klauzuli, Amazon je naveo 30 kompanija s kojima tvrtka ne smije poslovati. Reliance je jedna od tih.

image
Patrick T. Fallon/AFP

Singapurski arbitar donio je odluku u korist Amazona te je privremeno zaustavio sporazum.

No, indijski konglomerati nisu se dali smesti te su rekli da odluka singapurskog suda nije obvezujuća. Reliance je rekao da namjerava nastaviti "bez ikakvog odgađanja", a Future da sve "mora biti testirano" na temelju indijskih zakona. Amazon je potom poslao pismo Indijskom odboru za vrijednosne papire i burze (SEBI) i indijskoj Komisiji za zaštitu tržišnog natjecanja (CCI) u kojem traži od njih blokiranje sporazuma.

Međutim, CCI je potvrdio prijedlog sporazuma, a sljedeći udarac došao je od indijske burze koja je objavila da nema prigovora.

Pravna bitka

Obrana ističe da je Amazon sklopio dogovor s Future Coupons, a ne s Future Retail, te da prema tome klauzula ne vrijedi. Amazon pak tvrdi da je riječ o istoj matičnoj kompaniji te da je klauzula primjenjiva i na Future Retail.

Američki div zatim je otišao korak dalje i zatražio od Visokog suda u New Delhiju da provede odluku singapurskog arbitra i da, u slučaju da se tvrtke ogluše na odluku, pritvori osnivača i direktora Future Group, Kishorea Biyanija i oduzme imovinu tvrtke. Sud je prvo donio odluku o zaustavljanju prodaje, da bi je onda promijenio nakon toga. Amazon se žalio na posljednju odluku te je rekao da će se sudska bitka nastaviti na Vrhovnom sudu.

Odluka će ovisi o budućnosti Future Group kojoj prijeti likvidacija ako ne uspije provesti dogovor. Bloomberg piše da je Future odbio uopće razmisliti o izvansudskom sporazumu s Amazonom, a njegovi odvjetnici tvrde da američki gigant navodno želi pod svaku cijenu blokirati Relianceovu kupnju, makar to značilo i potpunu propast Futurea. Amazon je to zanijekao.

Ako pobijedi, američka kompanija mogla bi dobiti prednost na rastućem tržištu i tako usporiti jednog od najvećih konkurenata da se razvije prema e-trgovini. Analitičari pišu da je indijska vlada sklona lokalnim maloprodajnim kompanijama i da Reliance ima "neusporedivu prednost". "Nema sumnje da će inozemni investitori promatrati ovu situaciju sa strahom. Odluka će im dati signal o tome koliko je Indija pouzdano mjesto za ulaganje i poslovanje", izjavila je BBC-u Rupa Subramanya, suradnica Azijsko-pacifičke zaklade.

Indijski sektor maloprodaje procijenjen je na oko 850 milijardi dolara, a od toga tržište e-trgovine čini samo djelić od oko 30 milijardi.

Kolač vrijedan 200 milijardi

Prema podacima indijske nacionalne agencije za promicanje i olakšavanje ulaganja, predviđa se da će indijsko tržište e-trgovine rasti za 30 posto složene godišnje stope rasta i da će 2026. iznositi 200 milijardi dolara.

"Niti jedno tržište nakon SAD-a i Kine ne daje ovakve prilike", rekao je za BBC analitičar konzultantske tvrtke Forrester, Satish Meena.

Da su kompanije već prepoznale potencijal Indije, pokazuje i kupnja najmoćnije indijske e-trgovine Flipkart koja je od prošle godine u vlasništvu američkog Walmarta.

CNN piše da Amazon trenutačno drži 31,2 posto tržišnog udjela u indijskoj industriji e-trgovine, odmah nakon Flipkarta koji ima 31,9 posto.

Najveća konkurencija im je najbogatiji čovjek u Aziji i direktor Reliance Industries, Mukesh Ambani, koji ujedno ima rastući online lanac supermarketa Jio Platforms. Facebook je lani kupio 9,9 posto udjela Jio Platforms u vrijednosti od 5,7 milijardi dolara. Kupnja Future Retail, Ambaniju bi dala pristup velikom dijelu tržišta.

Inače, elektronički uređaji trenutačno dominiraju tržištem e-trgovine, ali zbog pandemije i lockdowna, potražnja se sve više usmjerava i prema namirnicama. To je dobra vijest za Indiju jer namirnice čine polovicu potrošnje u maloprodaji. Maloprodaja je, inače, najveća industrija u Indiji, čini više od 10 posto BDP-a i oko osam posto ukupnog broja zaposlenih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. prosinac 2023 23:22