Apel Vladi

‘Nađite novac, propast će 45 istraživačko-razvojnih projekata‘

Natječaji poput IRI 2 se zbog svoje kompleksnosti ne ponavljaju često, naglašavaju u Hrvatskoj udruzi poslodavaca
 Davor Pongracic/Cropix

Vladi su poslodavci uputili apel da osigura novac za sufinanciranje 45 poduzetničkih projekata istraživanja i razvoja kojima prijeti da propadnu.

U pitanju su istraživački projekti koji su bili prošle godine prijavljeni na mega natječaj „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja – faza II“ (tzv. IRI 2 natječaj) i dobili pozitivnu ocjenu, ali još nemaju i odluku o financiranju.

Konzultanti za EU fondove upozoravaju kako je od zatvaranja tog natječaja prošlo pet mjeseci u kojem su prijavitelji morali započeti provedbu projekta, nabaviti opremu, dok je s druge strane dio njih bio prisiljen i zaposliti inozemne stručnjake što je utjecalo na ukupno povećanje troškova.

Natječaji poput IRI 2 se zbog svoje kompleksnosti ne ponavljaju često, naglašavaju u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, i ako se ne osigura potrebnih 100 milijuna eura na postojećem natječaju prijeti zatvaranje do sada otvorenih radnih mjesta, pad konkurentnosti u proizvodima i uslugama koji se ne razviju na vrijeme, „a možda najveći gubitak je obeshrabrenje svih budućih poduzetnika i poslodavaca koji bi se željeli javiti na ovakve natječaje, no odustanu radi visokih početnih uloga i neizvjesnosti u prihvaćanju i financiranju prijedloga”.

„Od iznimne je važnosti čim prije zaključiti vrednovanje i osigurati financiranje za sve projekte koji su se inovativnošću i kvalitetom istaknuli u vrlo kompetitivnom i zahtjevnom selekcijskom procesu. Iza svakog projekta nalazi se menadžment i istraživačko-razvojni tim stručnjaka s ambicijom razvoja i komercijalizacije inovativnih proizvoda čim se doprinosi otvaranju visokokvalificiranih radnih mjesta i jačanju istraživačko-razvojnih kapaciteta. Dodatnu važnost daje činjenica da će biti financirani projekti u području pametne specijalizacije gdje hrvatski know-how dokazano može biti globalno konkurentan te svaki pojedinačni projekt kreira okvir za nastanak nove, a možda i globalno uspješne, poduzetničke priče poput Infobipa i Rimac Automobila“, poručio je Marko Andabak, direktor za podršku investitorima iz Apsolona.

Inače, IRI2 je bio natječaj objavljen u siječnju prošle godine i inicijalno je bio težak 770 milijuna kuna te je naknadno, zbog velikog interesa poduzetnika, povećan na gotovo 990 milijuna kuna. Bilo je zaprimljeno ukupno čak 340 projektnih prijava kojima je traženo više od 3,2 milijardi kuna bespovratnih potpora, što dokazuje velike poduzetničke apetite i očekivanja (u pitanju je, pritom, projektna vrijednost od 5,6 milijardi kuna).

Što se tiče spomenutih 45 projekata, poslodavci upozoravaju da će svako daljnje kašnjenje s odlukom o financiranju IRI II projekata dovesti većinu prijavitelja do toga da odustanu te uzrokovati rast nezaposlenosti i daljnje zaostajanje za razvijenijim zemljama EU i okruženja. Hrvatska je, napominju, jedna je od EU zemalja s najmanjom stopom ulaganja u istraživanje i razvoj u gospodarstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:50