Pozitivan utjecaj

Mundijal ruskoj ekonomiji donio 12,5 milijardi eura i 315 tisuća radnih mjesta

Ukupan utjecaj Svjetskog prvenstva na rusko gospodarastvo iznosi 1,1% godišnjeg BDP-a
Francuski i hrvatski navijači na finalu SP-a i Vladimir Putin
 Christian Hartmann / Damir Šagolj / Cral Recine / Reuters

Opći pozitivni utjecaj Svjetskog nogometnog prvenstva, održanoga ljetos u Rusiji, na tamošnju ekonomiju u razdoblju od 2013. do 2018. godine iznosi 952 milijarde rubalja, odnosno oko 12,5 milijardi eura, objavio je organizacijski odbor Mundijala.

U "Studiji ekonomskih, društvenih i ekoloških utjecaja Svjetskog prvenstva u Rusiji" koju je prenio TASS, napominje se da se pozitivan učinak Mundijala očitovao pored ostalog u povećanoj turističkoj potrošnji, ulaganjima u infrastrukturu i drugim čimbenicima.

Ukupno je Rusija, po podacima organizacijskog odbora, na pripremu i održavanje Svjetskog prvenstva u nogometu održanog od 14. lipnja do 15. srpnja na 12 stadiona u 11 gradova, potrošila 688 milijardi rubalja, nešto više od devet milijardi eura.

Bolji od Brazila

Organizacijski odbor naglašava da su prvenstvo i njegova priprema utjecali na rast dohotka stanovništva od rada za 459 milijardi rubalja, uz stvaranje i održavanje do 315 tisuća radnih mjesta, kao i povećanje poreznih prihoda proračuna za 164 milijarde rubalja.

Ukupan utjecaj SP-a na BDP procjenjuje se na 952 milijarde rubalja, što je 1,1 posto godišnjega BDP-a, kaže se u studiji.

Pritom se naglašava kako je po tome pokazatelju pozitivan utjecaj SP-a u Rusiji veći od prvenstava održanih u Brazilu i Južnoj Koreji, a najbliži je pokazateljima iz Japana, dok je nešto slabiji od Mundijala u Južnoafričkoj Republici, uz ogradu da je tamošnji BDP u apsolutnom iznosu znatno manji nego u drugim zemljama - domaćinima prvenstva.

Zahvaljujući turističkoj potrošnji, u Rusiji su, po podacima iz istraživanja, znatno porasli prihodi od prodaje malom i srednjem poduzetništvu te su u promatranom petogodišnjem razdoblju iznosili 797 milijardi rubalja.

Veliki troškovi

Jedno od pitanja koje se analizira u istraživanju je i upotreba izgrađene infrastrukture potrebne za održavanje Mundijala u budućnosti. U tom smislu se ocjenjuje kako ta infrastruktura u sljedećim godinama može osigurati dodatni godišnji rast BDP-a između 150 i 210 milijardi rubalja. No, odbor upozorava i na godišnje investicijske i operativne troškove između 110 i 140 milijardi rubalja.

Na temelju izračuna organizacijskog odbora, učinak budućeg povećanja turističkog prometa zahvaljujući Mundijalu pozitivno će se osjetiti na državnom proračunu u rasponu od 40 do 70 milijardi godišnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 04:09