boris žgomba

‘Moramo ubrzati ritam i jasno komunicirati kako će se putovati zemljom‘

Ne bismo trebali komplicirati, ali moramo voditi računa o epidemiološkim mjerama, kaže Žgomba
Boris Žgomba
 Goran Sebelic/Cropix

U turističkom sektoru još ne vlada panika, ali je zabrinutost na visokom nivou, to više što nitko nije očekivao da će situacija krajem ožujka biti kakva je sada. Nepoznanica je puno, priprema sezone nije onakva kakvu priželjkuju, posebno zato što se ne zna konkretan režim ulaska putnika u Hrvatsku. Boris Žgomba, čelni čovjek pulskog Unilinea, jedne od najvećih putničkih agencija u državi, te predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK, tvrdi da su putnici zainteresirani za dolazak u Hrvatsku, ali ako im ne možemo jasno komunicirati kako će u tom momentu moći doći u Hrvatsku, to je prilično ozbiljan problem.

Svoja pravila

- Moramo ubrzati ritam pripreme sezone i komunikaciju s emitivnim tržištima. Ova situacija s koronom ide nam u prilog jer imamo dovoljno vremena to učiniti. Međutim, nemojmo zaboraviti da se već sada odvija buking za lipanj, srpanj i kolovoz te da gosti moraju imati informaciju kako mogu putovati. Ne možemo čekati Europsku uniju, nego u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta te ostalim nadležnim institucijama moramo krenuti sa svojim pravilima, a dobar primjer toga je najava ministra Božinovića da će u Hrvatsku moći ući turisti koji su cijepljeni, koji su preboljeli bolest ili imaju antigenski test - tvrdi on.

Prema njegovu mišljenju, moramo odrediti način prelaska svoje granice i jasno komunicirati kako naši putnici mogu ući u Hrvatsku. Treba se znati koji su to dokumenti koje moraju pokazati. Moramo to napraviti brzo i efikasno. Nešto slično lanjskom projektu Entercroatia, koji je odlično funkcionirao. Jednako tako, trebamo sklapati bilateralne sporazume sa zemljama izvan Europske unije, što smo već započeli s Izraelom. Trenutno su nam jako zanimljivi Rusija, SAD i slične zemlje koje nisu dio Europske unije.

- S njima ćemo morati sklopiti neku vrstu bilateralnog sporazuma ili postaviti kriterije za putovanje njihovih građana u Hrvatsku jer postoji veliki interes za dolazak. Sve će ovisiti o mnogim stvarima, ali moramo napraviti sustav koji će to regulirati. I to moramo što prije komunicirati tržištu. A formula bi trebala biti - dođite, i to jednostavno, brzo i efikasno. Ne bismo trebali komplicirati, ali vodeći računa o epidemiološkim mjerama - smatra Žgomba, koji puno očekuje od ove sezone i smatra da ju neće kompromitirati sve veći broj danas zaraženih u državi.

- I s ovim porastom brojki u Hrvatskoj, ne vjerujem da će nam sezona biti kompromitirana jer je cijela Europa u tome. I svi naši konkurenti. Svi smo u istom problemu. U ovom trenutku zatvaranje Hrvatskoj ne bi donijelo nikakav rezultat. Nisam ni za zatvaranje terasa ugostiteljskih objekata jer s dolaskom lijepog vremena ljudi će sjediti vani. Samo treba čvršće kontrolirati način njihova rada. Ne vjerujem ni da je sport na otvorenom veliki problem. Ali bi država bi trebala po uzoru na Istru zatvoriti škole koliko god je to neugodno za školarce i roditelje - ističe i navodi da turizam zbog svojih strogih protokola nije izvor zaraze. Bez obzira što trenutna situacija nije onakva kako je turistički sektor zamišljao da bi trebala biti, Žgomba vjeruje da će se situacija primiriti i da će masovna putovanja krenuti u lipnju te da će Hrvatska imati više-manje normalnu špicu sezone te posezonu.

Kvalitetan buking

- Kada govorimo o bukingu Unilinea, on je bolji u odnosu na usporediv prošlogodišnji period, kada ne gledamo stare rezervacije koje su lani bile prije prvog lockdowna. Usporen je, ali je dosta kvalitetan. Naravno da je sada stao jer brojke u Europi nisu dobre. Dakle, bilježimo interes za lipanj, srpanj, kolovoz i rujan, ali se putnici još ne odlučuju za rezervacije. Sve su karte još na stolu. Nikome sa sigurnošću ne možete reći da će moći dolaziti. Posebno poneseni iskustvom od lani. Virus je nepredvidiv - priznaje Žgomba. Kaže da hrvatski turizam razmišlja slično kao i svjetski.

- Nedavno je održana virtualna svjetska turistička burza ITB u Berlinu i razmišljanje svjetskog turističkog biznisa je slično našem. Svi u ovoj godini vide izlazak iz ove zdravstvene krize. Vjeruju da će se to dogoditi krajem svibnja i da će se onda se početi bilježiti neke značajnije brojke. I onda da će se srpanj i kolovoz odvijati normalno i vjerujem da će biti bolji nego lani, kada smo imali prekid sezone 15. kolovoza. Očekujemo i relativno normalnu posezonu - ističe Žgomba. Najavljuje i da će se ove godine u igru vratiti i daleka tržišta s kojima je Uniline puno poslovao prije pandemije i krize. I sada je upita puno.

Dobra potražnja

- Konstantno smo u kontaktu s našim partnerima na tržištima. Tu mislim na Aziju te južnu i sjevernu Ameriku. Upita ima, imamo letove i aranžmane, ali svi čekaju razvoj situacije. Oni prate razvoj epidemije u cijeloj Europi, a ne samo u pojedinačnoj zemlji ili na pojedinoj destinaciji. Vjerujemo da će u rujnu biti normalna situacija i da će se dio poslovanja s tog tržišta odviti. Ne očekujemo da će to biti kao 2019. godine. Tu govorimo o Kini, Japanu i Koreji, čiji su putnici jako zainteresirani za dolazak u Hrvatsku - najavljuje Žgomba. Dodaje da Hrvatska ove godine ne može kao lani polagati sve karte samo na Njemačku jer će se u 2021. otvoriti i druge mediteranske zemlje.

- Otvorit će se cijeli Mediteran. Više nismo jedina poželjna zemlja. Treba biti pažljiv s cijenama jer ćemo imati ogromnu ponudu, a u ovom trenutku ne znamo kakva će biti potražnja - smatra čelni čovjek Uniliena. Zato ističe da su već mnogi korigirali cijene za predsezonu, kada gostiju neće biti mnogo.

- Što se tiče srpnja i kolovoza, cijene ne treba smanjivati jer će potražnja biti dobra, a u rujnu i listopadu ionako su niže - kaže Žgomba.

Njegova je tvrtka, kao i druge u tom sektoru, završila u očekivanom minusu. - Mislio sam da će biti lošije, ali uspjeli smo se održati zahvaljujući velikom smanjenju troškova, vlastitim rezervama i mjerama Vlade za očuvanje radnih mjesta, ali i određenim prometom koji smo imali u segmentu sporta i rent a cara. Očekujemo da će se ovih dana riješiti i pitanje mjera nadoknade fiksnih troškova za putničke agencije. To bi bile mjere pomoći za periode s velikim padom prometa. Očekujem to od veljače s obzirom na to da za 2020., nažalost, ne možemo očekivati nadoknadu tih troškova - zaključio je Žgomba.

Povrat vaučera za nerealizirana putovanja

Uz ugostiteljstvo, sektor putničkih agencija iznimno je prodrman ovom krizom, a biti će i dodatno pogođen kada se počnu vraćati vaučeri od lanjskih nerealiziranih putovanja.

- Puno se agencija nije zatvorilo zbog mjera Vlade za očuvanje radnih mjesta. No, sada agencijama predstoje novi problemi, a to je povrat akontacija za aranžmane koji su uplaćeni lani do ožujka. Većina agencija taj je novac po obvezi morala dati u aktivnosti, a sada ima velikih problema u povratu. S druge strane, novac se treba vratiti potrošačima. Jedini način da agencije ne bankrotiraju, novo je kreditiranje preko HBOR-a i Hamag-Bicroa, pri čemu će država jamčiti za povrat tih kredita na rok od pet godina. To je neko razumno rješenje iako nije fer jer se sve prevaljuje preko leđa agencija. A na nama je da se sporimo s prijevoznicima i hotelijerima da bi nam vratili depozite. Ali, to je problem cijele EU - kaže Žgomba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:51