NEMA LABAVO

Moody‘s ostavio HEP-u dugoročni kreditni rejting, a smanjio ocjenu koja ne uzima u obzir potporu države

Državno ograničenje cijena struje HEP je stavilo u situaciju da nabavlja struju po skupljim cijenama i prodaje ju je po nižim cijenama

Trafostanica 

 Luka Gerlanc/Cropix

Potvrdivši dugoročni kreditni rejting HEP-a s ocjenom ‘Baa2‘ uz izricanje stabilnih izgleda za održivo poslovanje kompanije, agencija ‘Moody‘s‘ snizila je tzv.BCA rejting kompanije s ‘baa2‘ na ‘baa3‘ koji ne uzima u obzir potporu države koju HEP uživa.

- Stabilni izgledi za poslovanje HEP-a održavaju naš stav da će se, ovisno o ukidanju ograničenja cijena, financijska slika kompanije oporaviti tijekom 2024. te da će ju po potrebi i dalje financijski podržavati Vlada – navodi se u objavi ‘Moody‘sa‘ o HEP-u.

Agencija je snižavanje ‘BCA‘ kreditnog rejtinga HEP-a obrazložila utjecajem odluka Vlade o ograničavanju cijena električne energije i plina na poslovne rezultate HEP-a. Podsjećaju kako je državno ograničenje cijena struje HEP stavilo u situaciju da u veleprodaji nabavlja struju po skupljim cijenama i prodaje ju je po nižim cijenama kućanstvu i poduzetništvu. Napominju i kako je u Hrvatskoj regulirana i cijena grijanja iz HEP-ovih termoelektrana koje su, zaključuje Agencija, izložene visokim troškovima nabave plina. Osvrt o negativnim utjecajima na poslovanje HEP-a zaključuju podatkom da je kompanija u prvoj polovici prošle godine poslovala s gubitkom od 151 milijuna eura.

- Kreditna kvaliteta HEP-a i dalje podržana potporom njegovog dioničara, Vlade Hrvatske, što pokazuje i nedavna odluka Sabora o dodjeli izvanredne financijske potpora – napominje ‘Moody‘s‘ podsjećajući na odluke države o dokapitalizaciji HEP-a s 500 milijuna eura i pruženom zajmu od 400 milijuna eura, od čega je, ističe Agencija, 265 milijuna eura već plaćeno HEP-u, dok se očekuje da će preostalih 135 milijuna eura biti isplaćeno u srpnju 2023..

Kao podupiruće čimbenike za kreditni položaj HEP-a, ‘Moody‘s‘ navodi tržišni udjel u opskrbi strujom od 90 posto, povoljne uvjete u vlastitoj proizvodnji električne energije iz hidrocentrala i nuklearne elektrane Krško, prihode iz prijenosa struje te uravnoteženu politiku usmjeravanja dividendi iz prethodnih poslovnih godina.

Agencija se osvrnula i na dug od milijardu eura koji je HEP, po odluci Vlade, napravio prošle godine kako bi osigurala dovoljne količine plina, struje i ugljena za prošlu sezonu grijanja, izrazivši uvjerenje kako će HEP ishoditi produljenje dospijeća tog duga ili njegovo refinanciranje. Agencija podsjeća da taj dug dospijeva na naplatu 2024., napominjući i kako HEP ima dobar pristup hrvatskom bankarskom tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 17:24