„Zaposli se u Hrvatskoj"

Ministar rada Marko Pavić poručio: 'Želimo da nezaposleni ostanu u Hrvatskoj'

HZZ kontaktiratće sve osobe koje su nezaposlene i pružiti im mogućnost zaposlenja
Predstavljanje kampanje "Zaposli se u Hrvatskoj" na zagrebačkom Europskom trgu
 CROPIX

„Brojke govore da je trenutno 143 tisuće nezaposlenih, rekordno nizak broj nezaposlenih“, naglasio je jučer hrvatski premijer Andrej Plenković na javnom predstavljanju nove kampanje „Zaposli se u Hrvatskoj“ na Europskom trgu u Zagrebu i dodao da će Hrvatski zavod za zapošljavanje kontaktirati sve osobe koje su nezaposlene i pružiti im mogućnost zaposlenja jer trenutno u turizmu, ugostiteljstvu i hotelijerstvu nedostaje radne snage.

Na javnoj su manifestaciji, koja se jučer održala na pedesetak lokacija diljem Hrvatske, predstavljeni ciljevi nove kampanje u organizaciji Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), a to je potaknuti zapošljavanje domaće radne snage kroz devet mjera aktivne politike zapošljavanja.

„Želimo da se nezaposleni zaposle u Hrvatskoj i ostanu ovdje, a tome služe ova nova rješenja i mjere za zapošljavanje", poručio je jučer ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Za te je mjere, tvrdi ministar Pavić, ove godine izdvojen iznos od 2,6 milijardi kuna, najveći iznos do sada, od čega je čak 900 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda. Od devet mjera zapošljavanja posebno je naglasio mjere poput samozapošljavanja, kojom oni s poslovnom idejom mogu ostvariti poticaje za otvaranje vlastitog poduzeća ili obrta u iznosu od 55 tisuća kuna pa do 275 tisuća kuna ako su udruženi u zadrugu. Potom, mjere za pripravnike, odnosno one koji su tek izašli iz škola ili fakulteta i sada traže prvi posao. Država će tako svakom pripravniku financirati 50 posto plaće, a taj iznos nije limitiran, napominje Pavić.

Isto tako, prepoznat je i problem dugotrajno nezaposlenih žena koje skrbe i pomažu starijim osobama te je za njih, tvrdi ministar rada, predviđena mjera „Zaželi“ koja se financira iz Europskog socijalnog fonda. Iz istog će se fonda financirati i projekt „Vrtić za skladniji život“ kojim će se zaposliti dodatno osoblje u vrtiću i time produžiti rad vrtića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 05:09