Marina Punat

Milijunska ulaganja u infrastrukturu i novi čarter-centar za 60. rođendan

Jedan od vodećih turističkih nautičkih objekata radi daljnji iskorak u segment servisiranja i zimskog smještaja brodova
Marina Punat Hotel Resort

Marina Punat Grupa u velikoj se mjeri, barem što se tiče investicija, priprema za osiguravanje infrastrukture prijeko potrebne za prihvat brodova koji ostavljaju manji otisak u prirodi, kao i za podizanje kvalitete usluge i ponude gostima marine i hotela.

- Investirali smo u gradnju e-punionice za vozila, postavljanje parkomata na sjeveru marine, uređenje ekopunkta s ukopnim spremnicima za otpad daleko većih kapaciteta od klasičnih, pojačanje sustava opskrbe brodova električnom energijom, protupožarnu zaštitu montažom inovativnog fiksnog i mobilnog sustava vodenih zavjesa, uređenje bistroa te u još neke projekte, u ukupnom iznosu od oko osam milijuna samo u ovoj godini - pojašnjava Renata Marević, direktorica Marine Punat, koja napominje da će Brodogradilište Punat uskoro proslaviti sto godina, a Marina šezdeset godina rada.

Dodatna zaštita

Direktorica Marine Punat kaže da se u marini intenzivno radi na razvoju planova i na prikupljanju dokumentacije za realizaciju investicija. Naime, podnijeli su zahtjev i za produljenje koncesijskog razdoblja. Iz tog razloga, ali i iz razvojnih razloga i osiguranja održivosti poslovanja, prijeko su potrebne investicije. - Želimo da Marina Punat Grupa bude aktivna na ovom području dulje vrijeme, prirodno je da tvrtka kojoj su i većinski vlasnici domaći ljudi iz Punta i koja je od vitalnog značenje za lokalnu, regionalnu zajednicu i za državu razmišlja o svojoj budućnosti - ističe Marević.

image
Renata Marević

Investira se, otkriva Renata Marević, i u uređenje kapaciteta za smještaj brodova na suhom.

- Cilj nam je da za nekoliko godina za sve brodove na kopnu osiguramo pristup putem suhih dokova, što je već sada dobrim dijelom i ostvareno. U akvatoriju marine radi se na dodatnoj zaštiti brodova pojačanjem svih valobrana oblogama, a kontinuirano radimo na obnavljanju podnica na gatovima i na održavanju prihvatne infrastrukture. Spremni smo za izgradnju novog restorana na mjestu postojećeg, koji bismo rušili, za što smo već dobili građevinsku dokumentaciju - napominje direktorica Marine Punat koja, dodaje, ove godine investira oko osam milijuna kuna.

Usporedo s time, Brodogradilište Punat je aktivno na izradi planske dokumentacije jer će uložiti u nabavu novog travel lifta od 500 tona te novih bazena za travel liftove.

Nedostaje prostora

- Uprava Marina Punat Grupe radi na tome da se usuglasi i pokrene procedura izmjene i dopuna prostornih planova, jer se osjeća nedostatak prostora za servisiranje brodova. Veliki travel lift omogućit će bolju organizaciju servisiranja plovila i rad koji ne šteti okolišu. Uobičajeno je brodove servisirati u proljeće kako bi bili spremni za sezonu, a drugi put prije smještaja za zimovanje. Uvijek je velik pritisak mnogih vlasnika u kratkom periodu, a u isto vrijeme žele obaviti radove održavanja i servise. Jedan takav travel lift omogućio bi bolji i lakši izmještaj i raspored brodova i dobili bismo prostor za manevar i podizanje ostalih brodova. To je veliki projekt koji će biti vrlo značajan za Brodogradilište. Razumije se da se radi i o značajnom iznosu investicije - pojašnjava Renata Marević te napominje da se očekuje vrlo skoro rješavanje građevinske dokumentacije za travel lift.

U Marini Punat ulažu i u uređenje i gradnju čarter-centra. - Prostor uređujemo postavljanjem montažnih ograda i velikih vaza sa zelenilom kako bismo ga uskladili s vizualom novog sanitarnog objekta, sagrađenog prije dvije godine. Puno radimo na ozelenjivanju marine i uređenju hortikulture. Ulaže se u povećanje kapaciteta za parkiranje i uređenje parkirališnih površina. To se pogotovo prošle godine pokazalo nužnim jer su brojni gosti, umjesto zrakoplovom, doputovali vlastitim automobilom. U planu nam je i gradnja novih poslovnih prostora između postojećih objekata trgovina nautičkom opremom i marketa. Do sada smo većinu starih stalaka za brodove na kopnu zamijenili novima, pocinčanima, ne samo zbog izgleda nego i zbog sigurnosti plovila - nabraja Marević sve investicije i preinake u Marini Punat.

Grupacija Marina Punat Grupa, zapošljava gotovo 150 djelatnika direktno te omogućava djelovanje još tridesetoro kooperantskih tvrtki s više od stotnu zaposlenih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:45