REPORT GOJKA DRLJAČE

Microsoft priprema svoje najveće preuzimanje u povijesti, mogao bi to biti zanimljiv test za Bidenovu administraciju

Snažni rast cijene Pinteresta mogao bi predstavljati problem Microsoftu, ali ne preveliki
 Josh Edelson/AFP

Microsoft pokušava pripremiti najveće preuzimanje u svojoj povijesti: prije nekoliko mjeseci pristupili su menadžmentu Pinteresta te su otpočeli razgovore o mogućem preuzimanju. Pinterest je društvena mreža koja povezuje vrlo široki spektar interesa od raznih hobija do profesionalnih usluga ili proizvoda. Uređenje doma, gradnja kuća, svadbe, hrana, plovila, vozila… razni su zajednički nazivnici koje integrira Pinterest platforma čija je tržišna vrijednost tijekom pandemije dosegla 51 milijardu dolara nakon rasta od 600 posto. Trenutačno iz Pinteresta signaliziraju kako bi željeli ostati nezavisna kompanija.

Snažni rast cijene Pinteresta mogao bi predstavljati problem Microsoftu, ali ne preveliki. S obzirom da je i Microsoft tijekom pandemije rastao 80 posto, Pinterest je svojom tržišnom kapitalizacijom dosegao tek 3 posto Microsoftove vrijednosti od 1,83 tisuća milijardi dolara.

Potencijalno preuzimanje Pinteresta od strane Microsofta mogao bi biti zanimljiv test za administraciju Joea Bidena koja će vjerojatno pokušati zauzdati rast moći i utjecaja velikih high tech kompanija.

Do sada Microsoft nije bio pod tako snažnim kritikama političara kao Google ili Facebook jer su se u svojoj strategiji rasta više orijentirali na prodaju biznisima i državi, a manje građanima-potrošačima. Želju za širenje poslovanja prema potrošačima Microsoft je već pokazao kad je pokušao kupiti TikTok, popularnu kinesku aplikaciju koju je Trumpova administracija natjerala na prodaju.

Ključna preuzimanja Microsofta zadnjih godina bila su kupnja LinkedIna za 26 milijardi dolara u 2016. godini te GitHuba i Minecrafta. Lani su kupili ZeniMax.

Pinterest ima bazu 459 milijuna korisnika, a podaci koje bi Microsoft mogao prikupiti o slikama koje zanimaju Pinterestove korisnike mogli bi postati novi značajni resurs za marketinške strategije slavne kompanije iz Seattlea.

Prošli tjedan Pinterest je prijavio 76-postotni rast tromjesečnih prihoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:59